< Terug

Leven en werken in het ritme van de seizoenen

Marcel Tjepkema

Type

Reflectie en bezinning

Startdatum

01.06.2022

Duur

3 sessies

Het programma ‘Leven en werken in het ritme van de seizoenen’ bestaat uit 3 online bijeenkomsten die werken als een studiegroep. Elke bijeenkomst verzorgen we een inleiding op het seizoen en bestuderen we samen welke onderwerpen, thematieken en energieĂ«n er per seizoen aan de orde zijn.

Data: 01.06.2022 | 06.07.2022 | 10.08.2022
Duur: 3 sessies van 15.30 tot 17.30 uur
Locatie: Online via Zoom
Voor wie: Professionals
Investering: EUR 375,- exclusief BTW

Waarom dit programma?

Het belang van het programma ‘Leven en werken in het ritme van de seizoenen’ is dat het gaat over het vinden van een organisch ritme. Het vinden van een organisch ritme is noodzakelijk om heel en geïnspireerd te blijven in een wereld die steeds meer van je vraagt. Het is de basis van ruimte. Mensen die ruimte ervaren, zijn vaak geïnspireerd.

De basis is dat ieder levend wezen drie fasen van leven kent. Dit is als volgt. Er is een expansiefase, een contractiefase en een stiltefase. Anders gezegd, alle levende wezens hebben een periode waarin ze uitdijen, waarin ze groeien, waarin ze zichtbaar naar buitengaand groter worden. Dan volgt een periode van naar binnen toe gaan. En na die periode is er een periode van stilte.

Het gaat hier eigenlijk over een levensstroom, die bijvoorbeeld te herkennen is in de ademhaling (de in- en uitademing en de periode van stilte tussen de in- en uitademing), ons dag- en nachtritme, maar ook het ritme van de seizoenen kent de drie fase. De lente en de zomer gaan over groei naar buiten toe. De herfst en winter gaan over naar binnen keren. En van 25 december tot 6 januari is er een statische fase. Dat worden ook wel de 12 heilige etmalen genoemd.

Onder invloed van onze cultuur de afgelopen jaren is in onze samenleving de nadruk komen te liggen op de expansiefase.

Expansie is bijna gelijk komen te staan met ‘leven’. Er is nog nauwelijks ruimte voor contractie, laat staan voor stilte. Het lijkt wel alsof het alleen nog maar lente en zomer mag zijn.

Jaap Voigt

Dit betekent dat ons natuurlijke ritme ernstig verstoord is. Contractie is namelijk nodig voor verwerking. En stilte is noodzakelijk voor nieuwe expansie. Onvoldoende contractie en ‘niet stil worden’ zorgen automatisch voor stagnatie en uitholling met implosie tot gevolg. Een beeld dat natuurlijk herkenbaar is in de huidige samenleving en mogelijk ook in ons individuele leven.

Het antwoord kan liggen in het herstel van het (natuurlijk) ritme van waaruit we leven en werken. Daarom zetten we samen met Jaap Voigt dit programma ‘Leven en werken in het ritme van de seizoenen’ op de agenda.

Als leidraad volgen we in dit programma het ritme van de seizoenen en bespreken we welke onderwerpen, thematieken en energieĂ«n er per seizoen aan de orde zijn. Daarbij moet je ook weten dat wij als mens – en daarmee dus ook als professional en als organisatie – niet losstaan van de natuur. We aanschouwen de afwisseling van de seizoenen niet alleen. Ons gevoel, ons denken, onze ervaringen en ons handelen doorlopen evenzeer de lente, de zomer, de herfst en de winter.

Als je deelneemt aan het programma ‘Leven en werken in het ritme van de seizoenen’, dan kan het een bron voor je zijn om samen met anderen vanuit rust, ritme en verbinding te oefenen om een organisch ritme te omarmen. Het is een weg naar ruimte en meer verbonden en geïnspireerde keuzes en oplossingen.

Programma Inhoud

Het programma bestaat uit 3 bijeenkomsten. In de programma opzet verzorgen we elke bijeenkomst verdieping op het thema dat er in de betreffende maand toe doet. Daarna gaan we samen met de onderwerpen aan de slag en maak je de vertaling naar jouw leven en werk.

De algemene structuur van de bijeenkomst is:

  • Terugblik op de afgelopen periode
  • Bespreken van het thema van het seizoen
  • Eventueel stilte- of ervaringsoefening
  • In kleine groepjes bespreken van de vragen
  • Uitwisseling en verdieping in plenaire groep

Juni
Voluit leren gaan in je leven en werk. Hoe ga je om met hoogtepunt van energie van groei en expansie?

Juli
Expansie zonder belemmeringen. Voeden en ontwikkelen van vormen in je leven en werk.

Augustus
Natuurlijk en vanzelfsprekend leiderschap en handelen. Introductie op de opkomende herfst.

Praktische informatie

Algemeen

Locatie: Online via Zoom
Data: 1 juni | 6 juli | 10 augustus (woensdagen)
Tijd: 15.30 tot 17.30 uur. Ben je voor het eerst? Kom dan alvast om 15.00 uur voor een algemene introductie op de seizoenen.

Voor wie

Deze leerstroom richt zich op het werkende leven. Voor de professional die wil bijdragen aan een duurzame toekomst, die dingen in beweging brengt en begrijpt dat werkelijke beweging bij jezelf begint. Voor eenieder die met een benieuwde blik de buiten- Ă©n binnenwereld wil verkennen.

Aanmelden en kosten

De investering voor dit programma bedraagt EUR 375,- exclusief BTW. Dit is inclusief 3 online sessies en studiemateriaal. Schrijf je in via onderstaande inschrijfbutton.

Als je vragen hebt over deze bedragen, neem dan contact met ons op. We komen er altijd uit.

Mocht je het boek ‘Leven en werken in het ritme van de seizoenen’ van Jaap Voigt à EUR 29,50 willen ontvangen, laat het ons weten. Dan sturen we deze toe.

De leermeesters

Jouw metgezellen

De leerstroom vormt zich in nauwe samenwerking met onze leermeesters. Zij geven, nog beter dan wij, woorden aan waar we aan bijdragen. Zij zijn onze Ă©n jouw metgezellen in de leerstroom.

Lidmaatschap

Een stroomversnelling

Met het lidmaatschap breng je een stroomversnelling op gang. Het lidmaatschap geeft je toegang tot een boeiend netwerk gelijkgestemden en tot de leerstroom van jouw keuze.

Word lid
Inschrijven