< Terug

Rituelen: Pasen

Matthijs Schouten

Type

Reflectie en bezinning

Startdatum

28.03.2022

Duur

20.00 tot 21.30 uur

‘Rituelen’ gaat over nieuwe en oude rituelen die we nog kennen in onze cultuur. Dit zijn allemaal belangrijke rites de passages, grensovergangen die zorgen voor wezenlijke herschepping van de verbinding tussen het zelf, de ander en de omgeving.

Datum: 28.03.2022
Duur: 20.00 tot 21.30 uur
Locatie: Online
Voor wie: Iedereen
Investering:
EUR 22,50 inclusief BTW

‘Rituelen’ bestaat uit verschillende sessies. Deze sessies (rituelen) zijn onafhankelijk van elkaar te volgen. Dit is het ritueel: Pasen.

Waarom dit programma?

Met dit programma onderzoeken Matthijs Schouten en Louis Bijl de Vroe de diepere achtergronden en betekenis van de vieringen, rituelen en rites de passage die we in onze samenleving nog kennen, en gaan op zoek naar een nieuwe vitale nieuwe vorm.

Het gaat over verschillende nieuwe en oude rituelen die we nog kennen in onze cultuur (Pasen, Kerst, Ramadan, Halloween, Sabbat, de doop, Bar Mitswa, etc.). Het zijn uiteindelijk allemaal rites de passage, grensovergangen, die zorgen voor wezenlijke herschepping van de verbinding tussen het zelf, de ander en de omgeving. Wat is de oorsprong van deze rituelen? Waarom worden ze gevierd? Al te vaak is de oorsprong, de inhoud, verloren gegaan in de vorm. Met dit programma willen we deze vaak oppervlakkig geworden rituelen weer voeden. Iets dat in deze tijd geen overbodige luxe is om weer verbinding te ervaren met het leven en dat waar we onderdeel van uit maken.

Programma inhoud

Tijdens elke sessie onderzoeken we een oud of nieuw ritueel die we nog kennen in onze cultuur. Zo proberen we meer helderheid te krijgen in de eventuele ‘chaos’, het onbegrip of de onwetendheid over de achtergronden van de viering en het ritueel. Hieronder lees je wat je per keer mag verwachten.

28 maart 2022 | Pasen (inschrijven kan via onderstaande inschrijfbutton)
Pasen is in onze cultuur het feest van de wederopstanding uit de dood van Jezus. Het is ook in vele culturen een lentefeest en een feest van de hernieuwing van het leven. Verder wordt het geassocieerd met vuur, het Paasvuur, het vuur waaruit je hernieuwd herrijst. Deze en vele andere betekenissen van Pasen onderzoeken we en maken we weer actueel (en doen we zo herrijzen:).

30 mei 2022 | Pinksteren (schrijf je hier in)
Voor velen is de betekenis van Pinksteren verloren gegaan. Het Pinksterfeest verwijst naar de uitstorting van de Heilige Geest. Pinksteren past bijzonder goed in de gelieerde reeks ‘Tussen Werelden’, aangezien het Pinksterfeest gedenkt dat de leerlingen van Jezus bevangen werden door de Heilige Geest. Dat wil zeggen dat de andere (goddelijke) wereld zich in hen manifesteerde op zo'n wijze dat ze zelfs in tongen konden spreken.

Hiermee is Pinksteren eigenlijk een verbinding tussen het onnoembare en de wereld die voor ons zichtbaar is (deze wereld); het thema waarmee wij ook de ‘Tussen Werelden’ reeks thematisch eindigen.

20 juni 2022 | De langste dag: 21 juni (schrijf je hier in)
Midzomer is een magische dag, omdat dat wat naar buiten gegaan is zijn hoogtepunt bereikt en zich weer begint terug te trekken. Een omkering van extravert naar introvert, van buiten naar binnen. In die wending ligt magie verscholen, zoals Shakespeare in z’n ‘A Midsummer Night’s Dream’ ten tonele bracht.

Waarom en welke magie er in deze langste dag aanwezig is gaan we onderzoeken in deze bijeenkomst.

24 oktober 2022 | Halloween (Samhein) (schrijf je hier in)
Halloween kent z'n oorsprong in de Keltische traditie, waar de dag ‘Samhein’ genoemd wordt. In de nacht van 31 oktober naar een 1 november staan volgens de Keltische traditie alle poorten naar de andere wereld open. Dit is de nacht waarin er contact kan zijn tussen de mens en de normaal niet voor ons zichtbare wezens (zoals de elven).

Ook in de christelijke traditie is deze periode verbonden geraakt met de wereld van de gestorvenen. Vandaar de viering rond deze tijd van Allerheiligen (waarin we alle heiligen gedenken) en Allerzielen (waarin we alle overledenen herdenken).

12 december 2022 | 21 december / Kerst (schrijf je hier in)
Midwinter is het tweede wezenlijke keerpunt in het jaar. Wat naar binnen gegaan is richt zich nu weer naar buiten. Het duister wordt weer licht. Dit is in vele culturen gevierd en verbonden geraakt in het christendom met de geboorte van Jezus die het licht weer in de wereld brengt.

30 januari 2023 | Carnaval (schrijf je hier in)
Veertig dagen voor Pasen begint in de christelijke traditie de vastentijd waarin de gelovige zich ter voorbereiding op het Paasmysterie zich allerlei fysieke geneugten ontzegt. Om deze veertig dagen van onthouding in te leiden is er Carnaval. Je zou kunnen zeggen: drie dagen braspartij!

De diepere betekenis van carnaval ligt in de toegestane chaos ter voorbereiding op de opnieuw ingestelde maatschappelijke ordening. Derhalve is het het feest der omkering der rollen en patronen en structuren. In diepste zin gaat het dus om het doorlopen van de chaos om de orde weer te herstellen: een terugkerend patroon in natuur, mens en samenleving.

Praktische informatie

Algemeen

Locatie: Online.
Daarnaast zijn er aan tafel bij Matthijs en Louis altijd 8 plekken beschikbaar. De sessie vindt plaats bij ons in het klooster op Buitenplaats Doornburgh in Maarssen. Als er nog plek is, ben je van harte welkom om eens aan te schuiven.
Datum: Maandag 28 maart 2022
Tijd: 20.00 tot 21.30 uur

Voor wie

'Rituelen' is een open programma en voor iedereen toegankelijk. Voor eenieder die werkelijk geïnteresseerd is in de diepere betekenis van nieuwe en oude rituelen in onze samenleving.

Aanmelden en kosten

De investering voor dit programma bedraagt EUR 22,50 inclusief btw. Schrijf je in via onderstaande inschrijfbutton.

Als je vragen hebt over deze bedragen, neem dan contact met ons op. We komen er altijd uit.

De leermeesters

Jouw metgezellen

De leerstroom vormt zich in nauwe samenwerking met onze leermeesters. Zij geven, nog beter dan wij, woorden aan waar we aan bijdragen. Zij zijn onze én jouw metgezellen in de leerstroom.

Lidmaatschap

Een stroomversnelling

Met het lidmaatschap breng je een stroomversnelling op gang. Het lidmaatschap geeft je toegang tot een boeiend netwerk gelijkgestemden en tot de leerstroom van jouw keuze.

Word lid
Inschrijven