< Terug

Het ritme van de lente

Jaap Voigt

Type

Reflectie en bezinning

Startdatum

26.01.2022

Duur

15.30 tot 17.30 uur

Vier keer per jaar verzorgt Jaap Voigt, auteur van het boek 'Leven en werken in het ritme van de seizoenen', een online sessie en inleiding op het seizoen. Het eerste uur van elke online lezing geeft Jaap een voordracht. Daarna is er een korte pauze waarin je vragen kunt stellen. Jaap behandelt die in het uur daarna en brengt verdieping aan. Als je mee wilt doen, raadt Jaap je aan om alle lezingen te volgen. Dan kan de stof werkelijk in je leven en werk geĆÆntegreerd worden.

Datum: 26.01.2022
Duur:
15.30 tot 17.30 uur
Locatie:
Online via Zoom
Voor wie: Hoger management
Investering:
EUR 120,- exclusief BTW

Waarom dit programma?

Het probleem van onze tijd is dat we in onze samenleving in een uiterste turbulentie terecht zijn gekomen. Steeds grotere versnelling en steeds sterkere vertraging van de ontwikkelingen die op de meest uiteenlopende gebieden gaande zijn, wisselen elkaar voortdurend af. Daardoor wordt de individuele mens vaak uit zijn eigen centrum getrokken, met alle ernstige gevolgen die dat voor zijn fysieke en mentale gezondheid meebrengt. De eigen potentie kan zo niet meer op een creatieve wijze vorm aannemen.

Het enige antwoord is te vinden in herstel van het organisch ritme. Ritme zorgt voor ruimte. Alleen door een goed ritme kan de muziek van de levensstroom weer voluit klinken en tot vorm komen.

In onze seizoensessies staat het aansluiten op een organisch ritme centraal. We hebben deze programmaā€™s samen met Jaap Voigt vormgegeven. Jaap is schrijver, trainer en mede oprichter van het opleidingsinstituut ITIP, dat hij inmiddels heeft overgedragen. In zijn zoektocht naar ritme ontdekte hij dat het ritme van de seizoenen een uitstekende leidraad voor ons kan zijn. Daarbij komt dat wij als mens niet los staan van de natuur, maar er onderdeel van zijn. Daarom kunnen we ook niet als een toeschouwer de afwisseling van de seizoenen beschouwen. De seizoenen komen als het ware door ons heen. Wij zijn een belichaming van dat ritme.

Programma inhoud

Vier keer per jaar verzorgt Jaap Voigt de inleiding op het seizoen. De onderwerpen die aan de orde komen worden benaderd via een korte en effectieve inleiding. We verdiepen waardoor je de essentie van het onderwerp in kunt zien en je krijgt instrumenten aangereikt waarmee je antwoorden voor jouw eigen leven en werk kunt formuleren. Dit programma is voor drukbezette leiders die ruimte in hun leven en werk willen creƫren.

Inleiding op de lente
Wat gedurende de winter in je binnenwereld is opgebouwd, kan nu naar buiten; de expansieperiode van het jaar neemt een aanvang. De lente is een en al aan het ontwaken en openbarsten. Het is de dageraad van het jaar, nieuw en fris en vol beloften. Maar dit ontwaken gaat niet zonder slag of stoot; het is ook een worsteling. Dat wat opkomt, is nog kwetsbaar en kan gemakkelijk gestoord, of zelfs vernietigd, worden. De grootste aandacht dient daarom gericht te zijn op verdere worteling en vanuit die worteling op groei naar buiten, die de eerste vormen voortbrengt. Hierbij werken de uiterlijke omstandigheden en de innerlijke menselijke staat van zijn soms mee, soms tegen.

In de lente komt steeds meer vitale energie vrij die zich een weg naar buiten baant en een vorm zoekt. Die vitale energie dient wel onder controle gehouden te worden en mag geen losgeslagen eigen leven gaan leiden. Het gaat over een vanzelfsprekende ontvouwing naar buiten van hetgeen er binnen gegroeid is. Daarbij is dosering belangrijk: niet te snel en niet te langzaam, niet te hard en niet te zacht. Aan het einde van de lente, als de vormen er zijn, kunnen zich de eerste confrontaties met de buitenwereld voordoen. Ook daarin gaat het over controle en dan vooral over het vaststellen en handhaven van de eigen grenzen.

Praktische informatie

Locatie: Online via Zoom
Datum: Woensdag 26 januari 2022
Tijd: 15.30 tot 17.30 uur

Voor wie

Deze leerstroom is geen quick fix en geen short cut. Het is de leerstroom voor eindverantwoordelijken van nu die voelen dat er geen andere route is dan deze, een zonder eindbestemming waarin we samen zullen moeten ontdekken. Voor bestuurders, directeuren en senior managers.

Ter voorbereiding

Je hoeft niets voor te bereiden. Als je je alvast wilt verdiepen, dan raden we je aan om de podcasts met Jaap te beluisteren over zijn leven en werk (Deel 1 en Deel 2). Deze podcast is opgenomen met Louis Bijl de Vroe. Na de sessie krijg je altijd een podcast toegestuurd over de betreffende periode. Daarin kun je nog eens terugluisteren wat er besproken is.

Aanmelden en kosten

De investering voor dit programma bedraagt EUR 120,- exclusief BTW. Schrijf je in via onderstaande inschrijfbutton.

Als lid van OPEN Business Leaders kun je kosteloos deelnemen. Neem contact met ons op als je hier gebruik van wilt maken of als je vragen hebt over deze bedragen. We komen er altijd uit.

De leermeesters

Jouw metgezellen

De leerstroom vormt zich in nauwe samenwerking met onze leermeesters. Zij geven, nog beter dan wij, woorden aan waar we aan bijdragen. Zij zijn onze Ć©n jouw metgezellen in de leerstroom.

Lidmaatschap

Een stroomversnelling

Met het lidmaatschap breng je een stroomversnelling op gang. Het lidmaatschap geeft je toegang tot een boeiend netwerk gelijkgestemden en tot de leerstroom van jouw keuze.

Word lid
Inschrijven