< Terug

Shakespeare en leiderschap

Henri√ętte Koomans

Type

Leertraject

Startdatum

01.02.2022

Duur

2 dagen

Dit leertraject gaat over ‚Äėinspireren onder moeilijke omstandigheden‚Äô. Aan de hand van een aantal beroemde sc√®nes van Shakespeare komen onder andere klassieke vragen rond verantwoordelijkheid, integriteit en macht aan bod. Een unieke kans om te groeien als leider.

Data: 01.02.2022 | 15.03.2022
Duur:
1,5 dag
Locatie:
Maarssen
Voor wie: Hoger management
Investering:
EUR 495,- exclusief BTW

Waarom dit programma?

In de afgelopen 10 jaar hebben we honderden gesprekken met leiders gevoerd. Daarin is het ons opgevallen dat de meeste vraagstukken waar leiders mee worstelen niet alleen van deze tijd zijn. Het gaat vaak om universele vragen, dilemma’s en twijfels die misschien wel zo oud zijn als de mensheid zelf. Wat is leiderschap? Ben ik een goed leider? Hoe kan ik als leider anderen inspireren en hoe word ik zichtbaar? Hoe krijg ik toegang tot verbeeldingskracht? En, waarom is leiderschap soms zwaar en eenzaam?

Het gaat hier om tijdloze thema’s waarbij jij als leider van nu als het ware aan de beurt bent om de thema’s te voorzien van een jas van deze tijd. Net als de vele leiders door de eeuwen heen voor jou hebben gedaan in hun tijd. Het is belangrijk om dat serieus te nemen. Het vraagt verdieping en moed, maar het helpt je om je leiderschapsvaardigheden wezenlijk te vergroten en te groeien als mens en als leider.

Het leertraject ‚ÄėShakespeare en leiderschap‚Äô gaat over ‚Äėinspireren onder moeilijke omstandigheden‚Äô. Aan de hand van sc√®nes van Shakespeare komen klassieke vragen rond verantwoordelijkheid, integriteit en macht aan bod. We reiken deze vorm aan omdat de werkelijkheid van het theater al sinds de klassieke oudheid een inhoudelijke spiegel is voor macht en leiderschap. Wat ons betreft zijn de lessen uit de theaterliteratuur vaak relevanter en indringender dan de lessen uit het gemiddelde managementboek. Daarbij brengt Shakespeare met zijn karakters de menselijke uitdagingen van leiders tot leven. Zijn stukken gaan niet alleen over het verleden, maar ook over het hier en nu.

Concreet krijg je in dit leertraject alle steun en inspiratie om integer en moedig leiderschap neer te zetten.

Programma Inhoud

Henry V: inspireren onder moeilijke omstandigheden

Aan de hand van een aantal beroemde sc√®nes uit Shakespeare‚Äôs toneelstuk Henry V, onderzoeken we de dynamiek rond leiderschap. Shakespeare laat zijn Henry openlijk worstelen met vragen als: Hoe kan ik draagvlak cre√ęren, anderen inspireren en waarom wil ik dit? Aan de vooravond van de slag bij Agincourt wordt hij geconfronteerd met een uitgeput en gedemotiveerd leger. Kan hij zijn mensen vragen om door te gaan en voor hem te vechten? Hoe rechtvaardigt hij deze beslissing en bijbehorende risico‚Äôs? Klassieke vragen rond verantwoordelijkheid, integriteit en macht komen aan bod.

Het leertraject bestaat uit twee delen.

Deel 1 van het programma is een creatieve mix van reflectie op leiderschap, lichte theateroefeningen, het bekijken van filmfragmenten en onderlinge uitwisseling. In deel 2 staat de beroemde St. Crispian Speech uit Henry V centraal. Dit is de draaggolf waarop we zelf met speech, storytelling en retoriek gaan oefenen.

Dinsdag 1 februari 2022 | Tijd: 13:00 uur ‚Äď 17:00 uur

Onderwerpen die in deel 1 aan bod komen zijn:

  • Vertrouwelingen en bondgenoten.
  • Ken ik de zorgen en behoeften van mijn mensen?
  • Hoe kan ik hen verbinden en inspireren?
  • Casu√Įstiek; welke vragen stel ik mijzelf?

Dinsdag 15 maart 2022 | Tijd: 10.30 uur ‚Äď 17.00 uur

Onderwerpen die in deel 2 aan bod komen zijn:

  • Storytelling en retoriek.
  • Ben ik een goede leider; am I fit to reign?
  • Speech nalatenschap.

Henry V
Shakespeare’s toneelstuk is gebaseerd op de historische Engelse koning Henry V die in 1415 tijdens de slag bij Agincourt met een schamel Engels leger, nauwelijks 6000 man sterk, het Franse leger, 50.000-60.000 man, wist te overwinnen.

Praktische informatie

Algemeen

Locatie: Buitenplaats Doornburgh. Diependaalsedijk 17, Maarssen.
Data: Dinsdag 1 februari 2022 | Dinsdag 15 maart 2022
Tijd: Dag 1: van 13.00 tot 17.00 uur | Dag 2: van 10.30 tot 17.00 uur

Voor wie

Deze leerstroom is geen quick fix en geen short cut. Het is de leerstroom voor eindverantwoordelijken van nu die voelen dat er geen andere route is dan deze, een zonder eindbestemming waarin we samen zullen moeten ontdekken. Voor bestuurders, directeuren en senior managers.

Aan dit programma kunnen maximaal 15 mensen deelnemen.

Studiebelasting

Dit programma vraagt enige voorbereiding. Ter voorbereiding krijg je een paar scènes uit Henry V toegestuurd om door te nemen..

Aanmelden en kosten

De investering voor dit programma bedraagt EUR 495,- exclusief BTW. Schrijf je in via onderstaande inschrijfbutton.

Als lid van OPEN Business Leaders kun je kosteloos deelnemen. Neem contact met ons op als je hier gebruik van wilt maken of als je vragen hebt over deze bedragen. We komen er altijd uit.

de Leermeesters

Jouw metgezellen

De leerstroom vormt zich in nauwe samenwerking met onze leermeesters. Zij geven, nog beter dan wij, woorden aan waar we aan bijdragen. Zij zijn onze én jouw metgezellen in de leerstroom.

Lidmaatschap

Een stroomversnelling

Met het lidmaatschap breng je een stroomversnelling op gang. Het lidmaatschap geeft je toegang tot een boeiend netwerk gelijkgestemden en tot de leerstroom van jouw keuze.

Word lid
Inschrijven