< Terug

Het verhaal van Groeneveld

Een introductie...

Wat je nu leest is een introductie op waar we eigenlijk mee bezig zijn en waarom. Ons verhaal, ons gebouw, deze school, is natuurlijk niet gisteren ontstaan. Het komt voort uit een lange ontdekkingsreis. Daarin was het vallen en opstaan en ruimte leren maken voor een richting van binnenuit. In feite zijn we al heel lang bezig met iets dat eeuwenoud is.

Inleiding

Net als de vele mensen, voorbeelden en scholen die ons zijn voorgegaan, proberen wij ons nu, in deze tijd, te verdiepen in ons menszijn en streven we ernaar om in alles wat we doen voeding voor de ziel te brengen, wezenlijke inspiratie op te roepen. In die voeding komen altijd menselijke vragen aan de orde over leven en samen leven. Vragen die al zo oud zijn als de mensheid, en nu ‘moeten’ worden voorzien met een jas van deze tijd.

Het is fijn als je deze introductie leest. Kijk of dit een taal is die je herkent, waarin je je thuis voelt. Wat ons betreft is het belangrijk dat je een gevoel krijgt, dat je eraan mee kunt doen. Dan wordt het een gezamenlijk onderzoek en dat is belangrijk.

De tijd waarin wij leven

Als je nu stil zou worden en naar buiten kijkt. Wat vind je er dan eigenlijk van? Vanuit je hart. Wat vind je van de manier waarop we leven en omgaan met elkaar en onze leefomgeving?

Een allesomvattend antwoord is natuurlijk moeilijk om te geven, maar misschien kunnen we op z’n minst aankijken dat we leven in een turbulente tijd. Het stormt in de wereld anno 2024. Vele diepliggende onvolkomenheden in onze samenleving komen aan de oppervlakte en maken duidelijk dat we als mens met een groot aantal crises op vele vlakken te maken hebben. Een klimaatcrises, een biodiversiteitscrises, een ecologische crises, een gezondheidscrises, een migratiecrises en zo verder. De crisis gaan gepaard met onrust, instabiliteit, spanningen en stagnatie. En mogelijk zijn al deze crisis gevolg of een afgeleide van de werkelijke crisis waarin wij ons bevinden: een crisis van het mens-zijn.

Periode van grote overgang

Je zou kunnen zeggen dat we als mensheid, zowel individueel als collectief, aan de randen van een bepaalde manier van bestaan, van denken en handelen zijn gekomen. Dat is eigenlijk een hele neutrale manier van kijken. En als dat klopt, dan betekent het ook dat je de tijd van nu kunt duiden als een periode van grote overgang. We moeten het oude land verlaten, terwijl het nieuwe nog niet in zicht is. In de overgang is meer nodig dan een betere uitwerking van het bestaande, een betere ideologie, het bijvoorbeeld beter leren omgaan met crisis of het ontwikkelen van wendbaarheid en veerkracht. Al deze richtingen helpen uiteraard, maar uiteindelijk stellen ze onvoldoende gerust. En bovendien maken ze niet voldoende het verschil.

Fundamenteler

De werkelijke opgaven waar we voor staan, zijn fundamenteler van aard en liggen op een dieper niveau. We komen dan meer op het gebied van onze identiteit, wie we zijn als mens en waar we vandaan komen. De geschiedenis leert ons dat vroeg of laat voor iedereen duidelijk zal worden dat we moeten stilstaan bij onze menselijke natuur en ons de vraag moeten stellen wie we denken te zijn en ook wie we ‘moeten’ worden om aan een duurzame toekomst bij te dragen voor onszelf en voor het overige leven op aarde. Dat is een beweging naar binnen toe, niet naar buiten.

Je kunt zeggen dat het belangrijk is om een nieuwe taal te ontwikkelen om de mens van nu te beschrijven. Dat doen we het beste samen.

Samenkomen

De geschiedenis leert ons ook dat er voor de beweging naar binnen plekken nodig zijn. Plekken die helpen om met gelijkgestemden (lees: metgezellen) samen te komen. Plekken die je geruststellen, je leren om heel en geïnspireerd te blijven en plekken die spreken tot die mysterieuze impulsen, die maken dat we ons verdiepen in het mysterie van ons zijn. Ook dit is altijd zo geweest. Door alle eeuwen heen zijn er altijd mensen bij elkaar gekomen. Mensen die met elkaar hebben gekeken naar wat er aan de hand is en hoe je je daartoe kunt verhouden. En dat wat bij elkaar komt, maakt continuïteit.

Zelf maken

In het verleden waren deze plekken veel vanzelfsprekender. Nu zullen we ze zelf weer moeten creëren. Maar als er ooit een tijd is om weer samen te komen, om ons samen te verdiepen in wat het is om mens te zijn, om het voortouw te nemen en een voorbeeld te zijn, dan is het nu!

Aansluiten

Er zijn veel manieren om mee te doen en op de hoogte te blijven van Club Groeneveld. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Volg ons via Linkedin of Instagram. Neem deel aan onze programma’s of ontdek hoe je je als lid kunt aansluiten.

Hoe dan ook. Dankjewel als je soms even of voor langere mee op reis wilt zijn. Voel je altijd welkom!

Nieuw hier?