< Terug

Ons Verhaal

Onder de oppervlakte

Club Groeneveld is vooral het topje van een ijsberg die zich onder de oppervlakte ontwikkelt met steeds weer nieuwe antwoorden, dieptes, inzichten en verlangens.

Feit is dat we in een uiterst turbulente tijd leven. Vele diepliggende onvolkomenheden in onze samenleving komen aan de oppervlakte en maken duidelijk dat we als mens met een aantal crises op vele vlakken te maken hebben. Mogelijk zijn deze crisis een gevolg of een afgeleide van de werkelijke crisis waarin wij ons bevinden: een crisis van het mens-zijn.

Stilstaan bij onze menselijke natuur
We zijn met een overgang bezig en de geschiedenis leert ons dat we daarin te maken hebben met universele vragen, dilemmaā€™s en twijfels en als het ware worden teruggeworpen op wie we zijn; ons mens-zijn. Vroeg of laat zal voor iedereen duidelijk worden dat we moeten stilstaan bij onze menselijke natuur en ons de vraag moeten stellen wie we eigenlijk denken te zijn en ook wie we zullen moeten worden om een duurzame toekomst te scheppen voor onszelf en voor het overige leven op aarde.

Je kunt zeggen dat het belangrijk is om een nieuwe taal te ontwikkelen om de mens van nu te beschrijven. Dat doen we het beste samen.

Het gaat erover dat we weer een taal leren die vlak bij huis is. Die over ons gaat. Anders gaan we nooit uit de spanningen komen, uit de polarisatie, uit de radicalisering.

Heel en geĆÆnspireerd blijven
Wij geloven er sterk in dat voor deze overgang (weer) plekken nodig zijn. Plekken die helpen om samen met deze taal aan de slag te gaan. Plekken die je als mens, als leider van nu of leider van morgen, geruststellen, je leren om heel en geĆÆnspireerd te blijven en plekken die spreken tot die mysterieuze impulsen die maken dat we ons verdiepen in het mysterie van ons zijn.

Dat is wat wij doen en creƫren. Door middel van kennis, ervaringen, samenkomst en praktische tools. We helpen om iets van menselijkheid terug te brengen in de wereld en zo ook te onderzoeken hoe we vanuit de binnenkant, vanuit verbinding, kunnen bijdragen aan een duurzame toekomst. Dat is hard nodig in deze tijd.

Natuur als metafoor voor (persoonlijk) leiderschap
Club Groeneveld is in 2017 opgericht als initiatief van Stichting Buitenfonds. In samenwerking met Staatsbosbeheer en ons team; toen nog onder de vlag van OPEN Business Leaders. Buitenfonds is een onafhankelijke stichting die gelden werft voor projecten van Staatsbosbeheer waar geen financiering meer voor is.

Het begon met het idee om een directeurennetwerk op te richten en zo beslissers dichter bij de Nederlandse natuur te brengen en via netwerkcontributies direct bij te laten dragen aan belangrijke natuurprojecten. Buitenfonds en Staatsbosbeheer waren het gezicht van Club Groeneveld. Wij ontwikkelden vanuit onze jarenlange ervaring het netwerkprogramma. Nog wel veel aan de harde en wellicht maakbare kant. De natuur als metafoor voor leiderschap. Wat kun je als leider direct leren van de natuur? En hoe kun je leringen doorvertalen naar organisatieprocessen?

Plek waar jaarlijks honderden mensen samenkomen
De eerste jaren waren zoekend. Ook nadat we in 2018 Club Groeneveld van Stichting Buitenfonds overnamen, bleef alles redelijk in de luwte. Pas in de afgelopen jaren groeien we jaar na jaar gestaag en begint er een gewortelde imprint te ontstaan.

Het gaat ons niet om aantallen. Dat is nooit een drijfveer geweest. Inmiddels hebben we wel aantallen waar we trots op zijn. Wat startte als relatief bescheiden netwerk over natuur en leiderschap voor een beperkte groep leiders, is inmiddels een plek geworden waar jaarlijks honderden mensen samenkomen en deelnemen. Of beter gezegd, meedoen! Online en offline.

De meeste mensen vertellen ons dat ze Club Groeneveld op aanbeveling hebben ontdekt, via bevriende leermeesters of via de podcasts en content die we maken.

Niet via de buzz, via goed geplande media uitdingen. Daar zijn we overigens ook niet zo goed in. Het leert ons dat we iets raken dat er in deze tijd toe doet. Dat het belangrijk is om te bezinnen op vragen die we als mens wellicht al veel te lang genegeerd hebben.

Bron voor menselijk leiderschap
Vandaag de dag zouden we daarom Club Groeneveld beschrijven als bron voor menselijkheid; menselijk leiderschap. Een hybride leeromgeving, een opleidingsinstituut en oefenplek die helpt om geĆÆnspireerd te blijven leven en werken in een tijd die steeds meer van je vraagt. Om de grote vraagstukken van deze tijd aan te kunnen. Om je hart weer aan te leren spreken, je intuĆÆtie te volgen en een gevoel van in de wereld zijn te ervaren.

Onze programmaā€™s ā€˜Leven en werken in het ritme van de seizoenenā€™ met Jaap Voigt, ā€˜De uitdaging van het Antropoceenā€™ met Matthijs Schouten en onze geĆÆmproviseerde vrijdagmiddagsessies tijdens de lockdown in 2020 waren hier de eerste expressie van. Sindsdien is er een deur opengegaan en zijn we als individu, als team en als gemeenschap in een ontwikkeling terechtgekomen die niet meer te stoppen voelt. Het is alsof we aan het werk zijn, maar er ook iets aan het werk is.

Wezenlijke inspiratie oproepen
Groter worden, uitbreiden, de toekomst, gaat voor ons over continue verdieping; het verdiepen van de inhoud. Het belangrijkste is dat we er naar streven om voeding voor de ziel te brengen; wezenlijke inspiratie op te roepen. In deze voeding komen menselijke vragen aan de orde en vragen omtrent samen leven en samen werken, die al zo oud zijn als de mensheid zelf. Deze vragen moeten nu voorzien worden van de jas van deze tijd.

Veel weten we niet en zullen we gezamenlijk moeten onderzoeken. Er zijn nu geen standaard antwoorden meer voor de problemen waar wij als mens, als leider en als samenleving voor staan. We zullen die gezamenlijk moeten ontdekkenā€¦

De vormen waarin wij de inhoud presenteren zijn inmiddels talrijk:

We maken podcasts en longreads om wijsheid en ideeƫn over wijs denken, spreken, handelen en leven een geluid te geven.

We ontwikkelen verdiepende lezingen en opleidingsprogrammaā€™s om te leren en te oefenen en zo niet de impuls maar de diepte centraal te stellen.

We organiseren inspiratiereizen om zelf te onderzoeken en de ervaring aan te leren gaan.

We faciliteren retraites om stil te worden.

En ook boeken, theater, poƫzie, games, het opzetten van briefwisselingen over onderwerpen en intervisiegroepen om de moeilijkheden in de dagelijkse praktijk te bespreken. Onze intentie is om inspiratie, hoop, schoonheid, rust, herkenning en moed te bieden en op te roepen. Voor een uur misschien, een dag, een week, een leven. Misschien zelfs voor over meerdere generaties.

Manieren om aan te sluiten
Er zijn veel manieren om mee te doen en op de hoogte te blijven van Club Groeneveld. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Volg ons via Linkedin of Instagram. Neem deel aan onze programmaā€™s of ontdek hoe je je als lid kunt aansluiten.

Hoe dan ook. Dankjewel als je soms even of voor langere mee op reis wilt zijn. Voel je altijd welkom!

Nieuw hier?