< Terug

Wat is complexiteit?

René ten Bos

Type

Masterclass

Startdatum

25.01.2022

Duur

14.30 tot 18.00 uur

Complexiteit is het sleutelwoord van onze tijd. De hunkering naar zekerheid krijgt door alle crises opdoffer naar opdoffer. René ten Bos gaat het gesprek aan over wat complexiteit is. Kunnen we leren laveren op een zee die geen duidelijke richtingen of onverwoestbare zekerheden meer biedt? In het antwoord op deze vraag liggen nieuwe uitdagingen voor bestuur, politiek, ondernemerschap en management.

Datum: 25.01.2022
Duur:
14.30 tot 18.00 uur
Locatie:
Maarssen
Voor wie: Hoger management
Investering:
EUR 295,- exclusief BTW

Waarom dit programma?

Het is duidelijk dat we in een absurde tijd leven. Daarin worden we geconfronteerd met vele zware thema’s waarvan de impact vroeg of laat onze persoonlijke of zakelijke huiskamer binnen zal komen. Zoveel is duidelijk. Zijn die thema’s anders of zwaarder dan vroeger? Sommige thema’s zijn dat zeker. Andere niet. Die thema’s zijn als het ware tijdloos, maar hebben de jas van deze tijd.

Het karakter van nu wordt alleen gekenmerkt door een bepaalde vorm van vluchtigheid en oplossingslust. Er lijkt iets in de tijd geslopen waarin alles opgelost ‚Äėdient te‚Äô worden en nodeloos vereenvoudigd. Dat is in ons, ons systeem, gaan zitten. Het is daarin dat we steevast voorbijlopen aan de verdieping, de oorsprong der dingen; aan de ruimte gevende historie. Ieder zal daar zijn eigen voorbeelden bij hebben.

We bieden drie masterclasses aan om de verdieping te zoeken op een aantal thema’s die bepalend zijn voor deze tijd. Het gaat dan om het thema bureaucratie, het thema leiderschap en het thema complexiteit. Daarin proberen we via de weg van de filosofie, cultuur en historische ontwikkeling beter begrip te krijgen van het punt van nu. Want nu blijkt, dat juist deze weg als het ware leidt tot ruimte en nieuwe perspectieven.

De masterclasses zijn ontwikkeld door filosoof en hoogleraar René ten Bos.

Programma inhoud

Tijdens deze masterclasses doen we een paar stappen terug en proberen we op basis van de (Europese) filosofie, cultuur en geschiedenis tot nieuwe en verruimende inzichten te komen. Uiteindelijk is het doel dat dit programma leidt tot een vertaling naar onze handelspraktijk.

Samen met René hebben we drie masterclasses op de agenda gezet. De masterclasses zijn ook los van elkaar te volgen.

16 november | Bureaucratie

Veel mensen hebben een hekel aan bureaucratie. Ze verbinden haar met papierwerk, traagheid en andere ergernissen. Hoe begrijpelijk dat ook is, achter het hele idee van de bureaucratie gaan toch ook bepaalde waarden schuil die we tijdens deze cursus op het spoor proberen te komen. Daarbij is het niet zozeer de bedoeling dat we allemaal ineens de bureaucratie van harte gaan omarmen, maar wel dat we een beter begrip krijgen van waar we het over hebben als we het over deze organisatievorm hebben.

Ren√© ten Bos verkent de lange idee√ęngeschiedenis die ten grondslag ligt aan de bureaucratie. Het zal gaan over transparantie, macht, onbegrijpelijkheid, conflicthantering en het verschil tussen functie en persoon dat uiteindelijk de praktische kern van de bureaucratie uitmaakt.

7 december | Leiderschap

Veel managers en ondernemers krijgen bij de verhalen die ze over leiderschap te horen krijgen altijd veel psychologie opgelepeld. Daarbij gaat het er vooral om wezenskenmerken van leiderschap te formuleren die vervolgens als een maatstaf kunnen dienen waaraan mensen zich zouden moeten spiegelen.

René ten Bos kiest een radicaal andere insteek en kijkt vooral naar hoe filosofen, vanaf de oudheid tot aan nu, tegen leiderschap hebben aangekeken. Eén ding maakt hij daarbij heel duidelijk: leiderschap is een sociaal verschijnsel dat iets zegt over de relatie tussen volger en degene die we leider noemen. Die relatie staat in het teken van een aantal aspecten waar in de standaarddiscussie over leiderschap te weinig aandacht naar uit gaat: Welke rol speelt genialiteit bij leiderschap? Wat is precies godsdienstig aan het vertrouwen in leiderschap? In hoeverre spelen gestes - van excuses tot vertrouwen - een rol bij leiderschap? En wat is tot slot het belang van bescherming? Deelnemers worden uitgenodigd na te denken over wat het betekent een leider te zijn en zullen merken dat iedere vorm van gezag zichzelf alleen maar kan legitimeren als het volgers beschermt.

Schrijf je hier in voor de masterclass op 7 december.

25 januari | Complexiteit

Complexiteit is het sleutelwoord van onze tijd. Hoe groot en begrijpelijk de wens naar eenvoud ook is, de tijden dat we nog konden vertrouwen op KISS (Keep it Straight and Simple) zijn in tijden van klimaatopwarming, biodiversiteitsverlies of pandemie√ęn wel voorbij. De hunkering naar zekerheid krijgt door al die crises opdoffer naar opdoffer.

René ten Bos gaat met de deelnemers het gesprek aan over wat complexiteit is. Duidelijk zal worden dat in een wereld die complex is, we nooit kunnen stilstaan bij één verhaal of één oorzaak. Er is achter het ene verhaal altijd een ander verhaal dat zich als het ware vervlecht (complex = samenvlechtsel) met het eerdere verhaal, waarna weer een nieuw verhaal komt, enzovoort. Sommige mensen worden er doodmoe van, anderen vluchten in angst of boosheid - allemaal evenzeer begrijpelijke reacties - maar je kunt complexiteit ook zien als een uitnodiging om eindelijk echt eens anders te gaan kijken naar de werkelijkheid.

Kunnen we leren laveren op een zee die geen duidelijke richtingen of onverwoestbare zekerheden meer biedt? In het antwoord op deze vraag liggen nieuwe uitdagingen voor bestuur, politiek, ondernemerschap en management.

Praktische informatie

Algemeen

Locatie: Buitenplaats Doornburgh. Diependaalsedijk 17, Maarssen.
Datum: Dinsdag 25 januari
Tijd: 14.30 tot 18.00 uur

Voor wie

Deze leerstroom is geen quick fix en geen short cut. Het is de leerstroom voor eindverantwoordelijken van nu die voelen dat er geen andere route is dan deze, een zonder eindbestemming waarin we samen zullen moeten ontdekken. Voor bestuurders, directeuren en senior managers.

Aan dit programma kunnen maximaal 20 mensen deelnemen.

Studiebelasting

Ter voorbereiding van elke lezing krijg je een aantal vragen toegestuurd waarmee je je klaarmaakt voor de sessie. De vragen zijn jouw inzet en dat is van groot belang. Hoe groter jouw inzet, hoe meer je terugkrijgt aan antwoorden en inzichten.

Aanmelden en kosten

De investering voor dit programma bedraagt EUR 295,- exclusief BTW. Schrijf je in via onderstaande inschrijfbutton.

Als lid van OPEN Business Leaders kun je kosteloos deelnemen. Neem contact met ons op als je hier gebruik van wilt maken of als je vragen hebt over deze bedragen. We komen er altijd uit.

De leermeesters

Jouw metgezellen

De leerstroom vormt zich in nauwe samenwerking met onze leermeesters. Zij geven, nog beter dan wij, woorden aan waar we aan bijdragen. Zij zijn onze én jouw metgezellen in de leerstroom.

Lidmaatschap

Een stroomversnelling

Met het lidmaatschap breng je een stroomversnelling op gang. Het lidmaatschap geeft je toegang tot een boeiend netwerk gelijkgestemden en tot de leerstroom van jouw keuze.

Word lid
Inschrijven