< Terug

Wie denken we wel niet dat we zijn!

Matthijs Schouten

Type

Leertraject

Startdatum

Afgerond

Duur

5 sessies

Dit leertraject bestaat uit vijf online sessies waarin we de relatie met onszelf en de wereld om ons heen grondig gaan herzien. Op zoek naar antwoorden op deze vraag, neemt natuurfilosoof Matthijs Schouten ons mee naar de oorsprong van het westerse mens- en wereldbeeld. Vanuit het verre verleden leidt Matthijs ons vervolgens naar het heden waar we onderzoeken wie wij moeten worden om bij te dragen aan een duurzame toekomst voor toekomstige generaties.

Data: Deze programmareeks is inmiddels afgerond. Heb je interesse voor een volgende reeks? Mail naar info@clubgroeneveld.nl.
Duur:
5 sessies, van 14.00 tot 17.00 uur
Locatie:
Online
Voor wie: Professionals
Investering:
EUR 479,- exclusief BTW

Waarom dit programma?

Wie denken we wel niet dat we zijn! is wellicht de meest cruciale vraag om te stellen als we willen bewegen naar een duurzame toekomst. Binnen één generatie is er een schrikbarende hoeveelheid schade aan de aarde toegebracht. Het herstellen van deze schade vergt meer dan slimheid en technologie. Het vergt lef om onszelf in de spiegel aan te kijken en hardop deze vraag te stellen.

Dit is wat het programma je biedt:

  • Inzicht in het westerse mens- en wereldbeeld
  • Je begrijpt welke rol dit mensbeeld speelt bij de totstandkoming van de crisis waar we mee te maken hebben, waaronder een ecologische crisis, een milieucrisis en een klimaatcrisis
  • Je herkent de relatie tussen verbinding en duurzaamheid
  • Je ziet de relatie tussen cultuur en onze relatie met natuur
  • Kennismaking met verschillende meditatietechnieken
  • Kennismaking met verbindende natuuroefeningen
  • Waardevol samenzijn met anderen die willen bijdragen aan een duurzame toekomst
  • Wie denken we wel niet dat we zijn! biedt je de mogelijkheid om jouw relatie met jezelf en de wereld om je heen te versterken
Programma inhoud

In dit programma wordt theorie doorregen met inspirerende verhalen, oefeningen in de natuur en korte meditaties. Tussen de online sessies ontvang je wekelijks een opdracht waarmee je jouw leerproces kunt verdiepen. Het is deze combinatie van werkvormen die het keer op keer tot een unieke reis maakt voor deelnemers.

12 januari | SESSIE 1: Waar komen we vandaan?

In deze sessie maken de deelnemers kennis met elkaar. Matthijs gaat in op de invloed van cultuur op onze relatie met natuur. Vervolgens neemt hij ons mee terug in de tijd op zoek naar de wortels van ons westerse mens- en wereldbeeld. Hoe heeft deze cultuur zich door de jaren heen gevormd en hoe is de breuk in onze relatie met de wereld om ons heen ontstaan?

26 januari | SESSIE 2: Wat is onze plek?

De technologische innovatie van de 20e eeuw heeft ons plotsklaps tot wereldburgers gemaakt. Beperkte ons leefgebied zich recent nog tot de regio, vandaag de dag lijkt ons leefgebied grenzeloos. Welke invloed heeft deze uitbreiding op onze identiteit? Hebben we nog een plek, een thuis in een wereld waarin grenzen vervagen?

16 februari | SESSIE 3: Wat ligt er voor ons?

Een ecologische crisis, een milieucrisis, een klimaatcrisis… In de media presenteren wetenschappers ons keer op keer grafieken met verontrustende cijfers. Waar staan wij in deze crisis? Wat doet de onrust in de buitenwereld met onze binnenwereld?

9 maart | SESSIE 4: Wegen naar verbinding

In tijden van fragmentatie groeit de behoefte aan heelheid. Maar hoe kom je tot een gevoel van heelheid? Matthijs neemt ons opnieuw mee naar niet-westerse culturen. We laten ons inspireren door eeuwenoude wijsheden en tradities die gaan over verbinding. We gaan aan de slag met oefeningen waarin we zelf een gevoel van heelheid kunnen ervaren.

23 maart | SESSIE 5: Van visie naar praktijk

Hoe geven we vorm aan verbinding te midden van de alledaagse hectiek?

Praktische informatie

Algemeen

Locatie: Online via Zoom
Data:
Reeds gestart. Heb je interesse voor een volgende reeks? Mail naar info@clubgroeneveld.nl.
Tijd:
14.00 tot 17.00 uur

Voor wie

Deze leerstroom richt zich op het werkende leven. Voor de professional die wil bijdragen aan een duurzame toekomst, die dingen in beweging brengt en begrijpt dat werkelijke beweging bij jezelf begint. Voor eenieder die met een benieuwde blik de buiten- én binnenwereld wil verkennen.

Studiebelasting

Er is geen voorbereiding nodig voorafgaand aan de eerste sessie. Tijdens dit programma zullen wel (huiswerk)opdrachten volgen.

Aanmelden en kosten

De investering voor dit programma bedraagt EUR 479,- exclusief BTW. Dit is inclusief 5 online sessies en toegang tot het studiemateriaal in de online leeromgeving. Schrijf je in via onderstaande inschrijfbutton.

Als je vragen hebt over deze bedragen, neem dan contact met ons op. We komen er altijd uit.

De leermeesters

Jouw metgezellen

De leerstroom vormt zich in nauwe samenwerking met onze leermeesters. Zij geven, nog beter dan wij, woorden aan waar we aan bijdragen. Zij zijn onze én jouw metgezellen in de leerstroom.

Lidmaatschap

Een stroomversnelling

Met het lidmaatschap breng je een stroomversnelling op gang. Het lidmaatschap geeft je toegang tot een boeiend netwerk gelijkgestemden en tot de leerstroom van jouw keuze.

Word lid
Inschrijven