Effect groene tuin op gezondheid

Berber Gieles

Publicatie

12.04.2023

Leesduur

5 min

Een groene tuin draagt niet alleen bij aan het welzijn van onze aarde, maar ook aan de gezondheid van de (menselijke) bewoners! Wageningen University & Research en het Nivel hebben onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van het hebben van een groene tuin. Hier lees je de belangrijkste bevindingen.

Tijdens dit onderzoek is er gekeken naar het verband tussen het hebben van een groene tuin en verschillende gezondheidsklachten. Voor bijna alle gezondheidsklachten geldt: hoe groter en groener de tuin, hoe minder klachten de bewoners hebben.

Een aantal interessante bevindingen uit het onderzoek zijn:

  • Bewoners die een tuin bezitten (ongeacht de grootte of groenheid), hebben 15% minder last van beroertes en hersenbloedingen dan bewoners zonder tuin.
  • Bewoners met een groene tuin van minstens 50 m2 hebben 20% minder last van darminfecties dan bewonders die helemaal geen tuin bezitten.
  • Groen in de woonomgeving kan niet compenseren voor het ontbreken van een tuin wat betreft de gezondheidseffecten.

Er is maar één ongunstige relatie gevonden tussen tuinbezit en gezondheidsklachten: meer elleboog-, pols- en handklachten. Maar gezien de grote gezondheidsvoordelen, nemen we die (met een beetje voorzichtig tuinierwerk) voor lief.

Wil je de hele onderzoekssamenvatting lezen? Die vind je hier.

Nieuw hier?