Leer Club Groeneveld beter kennen: Marcel Tjepkema

Publicatie

02.02.2023

Leesduur

8 min

Marcel Tjepkema is mede-oprichter van Club Groeneveld. In dit interview deelt hij zijn visie en leer je hem én Club Groeneveld beter kennen.

Waarom heb je Club Groeneveld opgericht?

Ik ben niet de enige oprichter. Ik ben mede-oprichter van Club Groeneveld. Dat zit zo. In 2017 kwamen we in contact met Stichting Buitenfonds. Dat is een stichting die verbonden is aan Staatsbosbeer en geld werft voor belangrijke natuurprojecten. Buitenfonds vroeg ons vanuit onze jarenlange ervaren een netwerk mee op te richten voor ondernemers en directeuren rond het thema natuur en leiderschap. Pas later hebben wij Club Groeneveld volledig naar ons toe kunnen trekken en is het geworden wat het nu is: een school voor betekenisvol leven en werken. En als ik terugkijk, dan was dat het eigenlijk al vanaf het begin.

Als je overigens meer wil weten over de geschiedenis van Club Groeneveld, dan raad ik je aan dit stuk te lezen: https://www.clubgroeneveld.nl/ons-verhaal.

Wat doet Club Groeneveld precies?

Uiteindelijk verzorgen wij workshops, trainingen en jaarprogramma's voor ondernemers, directeuren, leidinggevenden en professionals. Maar als je daar iets boven gaat zitten, dan zijn wij een plek waar je inspiratie opdoet en waar je leert wat jouw levensstroom is. Ook leer je bij ons hoe je trouw kunt blijven aan deze levensstroom te midden van een hele turbulente en veeleisende wereld. Dat is het fundament waarop Club Groeneveld gebaseerd is.

Het ‘vinden’ van die levensstroom kan overigens allerlei vormen aannemen en is heel persoonlijk: voor sommigen gaat het over het leven in het ritme van de seizoenen, over meditatie of lichaamswerk, voor anderen gaat het over natuurverbinding en bosbaden. Het gaat mij er niet om dat mensen mijn pad volgen. Ik wortel in delen van de Chinese filosofie. Daar voel ik me thuis. Het gaat erom dat mensen hun eigen levensstroom vinden en dat serieus nemen.

'Het gaat erom dat mensen hun eigen levensstroom vinden en dat serieus nemen.'

Waarom is dat belangrijk?

Ik ben natuurlijk niet de eerste die ziet dat we in een turbulente tijd leven. We leven in een tijd die veel van ons vraagt, en waar we tegelijk steeds minder houvast hebben. Voor mij betekent het dat er weer plekken nodig zijn die je als mens, als leider of als professional geruststellen in deze tijd, je leren om heel en geïnspireerd te blijven en plekken die zorgen dat we ons blijven verdiepen in het mysterie van het zijn. Dat is en wordt zo ontzettend belangrijk. Ik ben geen spirituele club. Dat is niet wat Club Groeneveld is, maar kunnen we alsjeblieft omarmen dat spiritualiteit, stilte, verbinding, voeding van de ziel, enzovoort onderdeel zijn van het leven. We lijken het nu steeds te beschouwen als optie, als mogelijkheid. Dat is absurd.

Ik wil hier graag nog een ding aan toevoegen. Mag dat? Ik snap dat ik me hier laat gaan, maar ik vind echt dat een van de grootste uitdagingen van deze tijd is dat er geen stilte meer is. Als samenleving willen we daar collectief niet aan. Dat komt omdat het onverwerkte altijd naar boven komt als het stiller wordt. Het is dus ook lastig om stil te zijn. Maar waar geen stilte is, is geen inspiratie, is geen vervulling, niet echt, komt geen wezenlijke vernieuwing en is er ook geen geweten. En dat is mijn punt. We hebben in deze tijd dat geweten ontzettend hard nodig. Maar het is bijna een feit dat we gewetenloos zijn geworden, of als je het net iets anders zegt: we van god-los geraakt. Dat is echt heel ernstig.

‘Voor mij betekent het dat er plekken nodig zijn die je geruststellen in deze tijd, je leren om heel en geïnspireerd te blijven en zorgen dat we ons blijven verdiepen in het mysterie van het zijn.’

Wat is jouw rol binnen Club Groeneveld?

Uiteindelijk ben ik eigenaar van Club Groeneveld en een soort van eindverantwoordelijk, maar dat is niet helemaal hoe ik mezelf zie of waar ik het meeste bijdraag. Ik laat best wat steken vallen in de aansturing. Ik zie dus meer dat ik belangrijk ben in het bewaken van de inhoud en zorgen dat we in alles wat we doen vanuit de inhoud blijven werken. Daar moeten we ook een voorbeeld in zijn, vind ik. We moeten doorleven wat we vertellen.

Op dit moment geef ik zelf het meest les over het leven en werken in het ritme van de seizoenen. Dat heb ik geleerd van Jaap Voigt, die ik in de beginfase van Groeneveld heb leren kennen. Hij heeft mij de afgelopen jaren veel geholpen, want het is een uitdagende reis geweest. Ik verdiep me inmiddels al jaren in het ritme van de seizoenen en hoe je dit kunt vertalen naar je leven en werk. Ik ben daar toegewijd aan. Elk jaar is het weer anders en komt er nog meer verdieping. Ik vind het fantastisch om die verdieping over te dragen met wat ik in huis heb.

Jaap Voigt zei ooit: ‘Ik ben een leraar, ik heb een klas nodig. Als ik geen klas heb, dan lul ik wel tegen de muur.’ Hier herken ik me wel in. Ik ben eigenlijk altijd bezig met overdacht als ik eerlijk ben. Mijn collega’s hebben het niet altijd makkelijk.

'Ik geloof dat als we meer verbinding met natuur voelen, we echt een andere wereld met elkaar kunnen creëren. Connectie met natuur is voor veel young professionals al heel belangrijk.'

Kun je iets vertellen over die lessen?

De lessen zijn nu met name online. Elke maand gaan we met een groep de diepte in en bespreken we de thema’s van de maand en van het seizoen en proberen we dit te vertalen naar het leven en werk. Het is heel persoonlijk. Veel mensen denken dat het programma alleen over verbinding met het ritme van de natuur gaat. Dat is logisch, maar niet helemaal waar. Het leven en werken in het ritme van de seizoenen gaat over het vinden van een ritme in je leven zodat je aangesloten bent en blijft op een levensstroom. Daar zit de echte inspiratie. Het programma gaat dus veel meer over het vinden van inspiratie en rust en ruimte, waarvan uit je kunt leven en werken. Inmiddels bieden we ook een intensief jaarprogramma en ik wil binnenkort starten met kleinere groepjes bij ons in het klooster. Bijvoorbeeld elke eerste vrijdag van de maand, een ochtend of een middag aan de slag.

'Het leven en werken in het ritme van de seizoenen gaat over het vinden van een ritme in je leven zodat je aangesloten bent en blijft op een levensstroom. Daar zit de echte inspiratie.'

Kan je iets meer vertellen over wat de levensstroom betekent?

Wat ik een fijne manier vind om te kijken naar het leven, is dat we als mens te maken hebben met een horizontaal vlak en een verticale lijn. Dit is natuurlijk allemaal maar taal, maar zo zou je het kunnen zeggen. Het horizontale vlak gaat onder meer over ons werk, over opstaan, kinderen, to-do’s, enzovoort. Het gaat over de continuïteit in ons leven. De verticale lijn is meer de lijn van inspiratie, vervulling en zingeving. Nu is het wat mij betreft de kunst van het leven om verbinding te ervaren met de verticale lijn en dat wat je ervaart uit te drukken binnen het horizontale leven. Alsof je instrument van het leven bent. Je volgt iets. Dan doe je wat je te doen hebt in het leven.

De verticale lijn is ontzettend belangrijk in ons leven. Dat is wat ons mens maakt en ook mens of menselijk houdt. Het zou eigenlijk de prioriteit in je agenda moeten zijn, maar natuurlijk zie ik ook wel dat dat moeilijk is. Maar, als je te lang bezig bent geweest op het horizontale vlak of, anders gezegd, als je leven zich te lang heeft afgespeeld op het horizontale vlak, dan dwingt het leven je altijd om terug te gaan naar de verticale lijn.

Wat ik de laatste jaren het meest geleerd heb, is dat als je tegen beperkingen aanloopt in je leven, als je voor uitdagingen staat, dan moet je terug naar je levensstroom. Je moet dan terug naar iets dat het leven doorlaat. Dat is waarvan uit je kijkt. Je kunt de beperkingen waar je tegenaan loopt niet oplossen vanuit dezelfde mindset als waar ze mee gecreëerd zijn. Als iemand vastloopt, dan moet je eigenlijk eerst op zoek naar iets dat nog wel stroomt. Anders loop je vast.

'Maar, als je leven zich te lang heeft afgespeeld op het horizontale vlak, dan dwingt het leven je altijd om terug te gaan naar de verticale lijn.'

Hoe kijk jij naar duurzaamheid en natuurverbinding?

Dit is natuurlijk een rode draad binnen Club Groeneveld. Je zou kunnen zeggen dat alle programma’s eigenlijk binnen de driehoek Mens, Natuur en Samenleving (Organisatie) vallen. In deze driehoek vindt ons leven en werken plaats en de relatie tussen deze drie ‘polen’ zal harmonieuzer moeten worden. De grote uitdaging van deze tijd is dat we uit balans zijn geraakt.

Maar ik wil ook nog wel iets anders zeggen over natuur. Ik ben niet echt wat je noemt een ‘groen persoon’, ik ga niet zo vaak de natuur in als ik zou willen en ik weet ook niet zoveel soorten te benoemen, maar de natuur is wel heel belangrijk door mij. Voor mij is de natuur een plek van (her-)verbinding. Ik kijk naar de natuur als spiegel. De natuur buiten ons is door hetzelfde leven gemaakt als het leven dat door ons als mens heen loopt. Ik voel die verbinding als ik in het bos loop. Het is voor mij echt een plek waar ik stil kan worden.

Ons kantoor is op een prachtige buitenplaats in Maarssen. In het park staan twee enorme platanen, naast elkaar. Vaak als ik hier ’s-ochtends aankom, dan kan ik echt overweldigd raken door de enorme schoonheid. Die bomen hebben iets te vertellen en de verbinding ermee is vervullend. Het is misschien gek om te zeggen, maar de schoonheid ervan wakkert iets aan in mij. Het gaat over weer verliefd zijn op het leven. En wat mij betreft ligt daar, in die verliefdheid, in die verbinding, de werkelijke weg naar een toekomst van duurzaamheid. Niet in ons rationeel-analytische denken.

‘Waar ik ook trots op ben is dat veel deelnemers aangeven dat ze zich hier bij ons thuis voelen. Ik denk dat dat te maken heeft met een bepaalde puurheid die er bij ons in zit.’

Voor wie is Club Groeneveld?

We vinden het fijn om te werken met ondernemers, directeuren en professionals die nieuwsgierig zijn naar waar we het over hebben, die zich er ook door aangeraakt voelen, maar hier misschien nog niet iedere dag mee bezig zijn. Dan is het echt heel verrijkend. En we vinden de vertaling naar de handelingspraktijk, het werk, belangrijk. Bij ons gaat het altijd over leven én werk.

Waar ben je trots op bij Club Groeneveld?

Mensen die mij kennen, weten dat ik bij deze vraag te weinig stil sta, maar ik ben op ontzettend veel trots. Als je kijkt naar de leermeesters met wie we mogen werken, dan vind ik dat echt heel bijzonder. Dat neem ik niet voor normaal aan.

Waar ik ook trots op ben is dat veel deelnemers aangeven dat ze zich hier bij ons thuis voelen. Ik denk dat dat te maken heeft met een bepaalde puurheid die er bij ons in zit. Het is heel authentiek en dat voelen mensen. Ik ben er ook trots op dat we die puurheid – ondanks alles – altijd proberen vast te houden. We pretenderen niet een oplossing te hebben. Dat zou hoogmoedig zijn. We nemen je mee op een reis om te ontdekken wat voor jou kan helpen. We lopen als het ware een stuk met je mee. Ik begrijp als geen ander dat dit marketingtechnisch ontzettend onhandig is. Het is nou eenmaal zo dat mensen liever een heilige graal kopen met veelbelovende woorden. Maar dat is niet waar we in geloven en ik ben er best trots op dat we ervoor blijven kiezen om niet (altijd) mee te gaan en te verdunnen. Soms is het dan maar minder.

‘Stiekem zou het mooi zijn als mensen dan over deze tijd zeggen dat het ze geholpen heeft heel en geïnspireerd blijven en echt van betekenis te zijn.'

Graag kennismaken

Ben je benieuwd wat wij voor elkaar kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op, dan bespreken we samen de mogelijkheden.

Learn More
Nieuw hier?