Samen met OBL: NRF Young Talent Program

Publicatie

Leesduur

5 minuten

OBL kreeg de vraag een online onderdeel van het NRF Young Talent Program te verzorgen over verbinding, vitaliteit en wendbaarheid. In beperkte tijd ontwikkelenden we op maat een reeks online sessies waarmee medewerkers zich gezeten achter hun beeldscherm, met nieuwe ogen keken naar zichzelf en hun collega’s aan de andere kant van de wereld.

NRF (Nederlandse Radiateuren Fabriek) is fabrikant en leverancier van koelproducten voor de Automotive, marine en industriesector. De organisatie heeft in totaal 8 fabrieken wereldwijd en werkt in meer dan 80 landen samen met grote grossiers en distributeurs van voertuigonderdelen.

Vitaliteit, verbinding en wendbaarheid

Voor de high potentials uit de verschillende landen waar NRF gevestigd is, heeft NRF een specifiek talent development programma. Dit programma leidt high potentials op voor belangrijke posities binnen de organisatie. Vlak na de corona uitbraak werden wij gevraagd om als aanvulling op het talent development programma sessies te ontwikkelen over vitaliteit, verbinding en wendbaarheid (of ondernemerschap). De kern van wat wij doen gaat hier natuurlijk over, maar nog belangrijker was het voor de directeur dat wij in zijn ogen snel weten te schakelen naar wat de omstandigheden vragen.

Bezieling

Uiteindelijk hebben we een programma gemaakt, dat laat zien dat vitaliteit en wendbaarheid niet voortkomen uit trainingen waarin je vaardigheden aangereikt krijgt. Vitaliteit en wendbaarheid gaan – wat ons betreft – (ook) over bezieling en verbinding. Daar waar bezieling is en je je aangesloten voelt, is vaak ook wendbaarheid. “Vorm volgt altijd inhoud of bezieling.” Het komt er uit voort.

Het gaat er dus over dat je zelf en als team leert waar je (onbewust) bezield over bent, waar je blij van wordt, wat je thuis graag doet, maar niet deelt. Daar zitten vaak de talenten die je als mens en als medewerker ‘werkelijk in te zetten hebt.’ Zo dichtbij ligt het.

Delen wat je werkelijk graag doet

Tijdens het programma hebben we de high potentials meer verteld over hoe samenwerken voor ons vorm krijgt, evenals dat verbinding uit stilte komt. ‘Word eerst een stil met elkaar.’ Het perspectief verandert er wezenlijk door. Na dit deel hebben we iedereen gevraagd een tekening te maken van hun achtergrond en waar ze nu eigenlijk staan. ‘Wat vind je belangrijk?’ ‘Wat doe je eigenlijk graag?’

Het maken van een tekening heeft een bepaalde magie in zich. Er ontstaat vaak een prachtige diepte als je elkaar leert bevragen op kleurgebruik, opvallende vormen en vooral wat niet getekend is. Het is een basis waar vanuit het gesprek met elkaar kan komen.

Een eerste stap naar wendbaarheid en vitaliteit

Het programma zorgt natuurlijk niet direct voor een wendbare en vitale organisatie. Het is een eerste stap, maar wel een belangrijke. De tekeningen worden in elk geval nog steeds gebruikt door de high potenials. Als basis voor gesprekken met elkaar, maar ook als reminder naar zichzelf. Daarnaast was de organisatie dermate positief dat ze de training met regelmaat opnieuw doen. Intern ambassadeurschap dus.

Mogelijkheden

Ook een programma of teamdag op maat organiseren?

Er is veel mogelijk en we denken graag met je mee.

Nieuw hier?