Het natuurlijk ritme - Februari
Marcel Tjepkema
Publicatie
11.02.2022
Leesduur
10 min
We leven inmiddels in de maand februari. Eigenlijk is februari de eerste maand die volgt op de winter. Het is de start van een nieuwe lente; de start van een nieuwe fase van expansie. En net als alle voorgaande jaren volgt na deze fase van expansie weer een fase van contractie en stilte. Welkom in 2022.
Als je je als mens of als professional wilt verdiepen in het leven en werken in het ritme van de seizoenen, dan kan het je helpen om op een andere manier naar de indeling van de seizoenen te kijken. Anders dan de culturele indeling die je kent.
Kijken naar het energetisch hoogtepunt
Volgens onze culturele indeling begint de lente 21 maart. De zomer begint 21 juni en de herfst en de winter starten 21 september en 21 december. Met dat ritme is niets mis. Het is alleen bijzonder wat er gebeurt als je op een meer energetische manier naar de seizoenen leert kijken. Dan is het wellicht gek dat de zomer 21 juni begint. 21 juni is namelijk de langste dag van het jaar. De naar buiten gerichte energie, de energie van opkomen, bloei en expansie, is rond die dag maximaal. Energetisch gezien lijkt 21 juni daarom eerder het hoogtepunt van de zomer.
Zo kun je ook kijken naar de kortste dag, 21 december. De naar binnen gerichte energie is dan maximaal. Dus als 21 juni het hoogtepunt van de zomer wordt, dan moet 21 december het hoogtepunt van de winter zijn. En zo is het ook met de lente en de herfst. Een nieuwe kijk maakt dat de seizoenen elke keer zo’n 6 weken eerder starten dan in de culturele indeling die we kennen.
Je voelt de lente aankomen
De nieuwe indeling van de seizoenen heeft geweldige gevolgen voor hoe we de seizoenen ervaren of hoe we aan de seizoenen mee kunnen doen. Zo word je er onder andere bewuster van dat er altijd een opbouw is. De lente, zomer, herfst en winter zijn er niet ineens. Je voelt ze als het ware aankomen en op deze manier ga je er als het ware werkelijk aan ‘meedoen'. Die ervaring kan ontzettend veel ruimte geven.
Neem de lente als voorbeeld. Als de lente rond 4 februari begint, dan komt daarmee een heel ander beeld naar voren over de start van de lente. Buiten is het nog koud en kil. Onder de grond is van alles aan de gang, maar er is nog weinig zichtbaar. Dat wat naar boven wil komen, ondervindt de nodige weerstand van de aarde. De vorst kan er nog overheen komen. Het is allemaal nog heel kwetsbaar en juist dat geldt ook voor alle vernieuwing, nieuwe ideeën, concepten, samenwerkingen, enzovoort die in jou en mij op willen komen. Het is goed om je daar in februari bewust van te zijn.
Vernieuwing versus continuïteit
Nu moet je nog een ding weten over vernieuwing. Het leven en werken in het ritme van de seizoenen gaat over hoe vernieuwing vorm krijgt in je leven en werk. Het is niet zo dat het normale leven stopt. Juist niet. Je staat gewoon elke dag op, je doet boodschappen, je hebt te maken met je werk, kinderen, afspraken, enzovoort. Dat blijft. De vernieuwing vindt plaats binnen het ‘normale’ bestaan. Het gaat over vernieuwing te midden van dat wat continu is, te midden van de continuïteit. Dat is tegelijk een van de grote uitdagingen in de maanden februari, maart en april. ‘Hoe verhoudt de vernieuwing zich tot mijn normale bestaan?’ Hoe doe ik dat precies? Hoe kan het vorm krijgen?
Een autonoom groeiproces
Een eerste antwoord ligt verscholen in hoe we tegenwoordig met groei omgaan. Als we in deze tijd aan groei of ontwikkeling denken, dan stellen we ons vaak een curve voor die in het begin (redelijk) steil omhooggaat. Tot ongeveer 80%. Daarna vlakt de curve af. Inmiddels kunnen we stellen dat deze manier van groei vooral de wens van onze persoonlijkheid is. ‘Alsof je iets uit de grond kunt trekken’. Een autonoom of meer natuurlijk groeiproces gaat anders. Daarin zie je in het begin vaak helemaal niets. Het gaat nog om bescherming en worteling. Daarna komt er iets boven de grond en pas na enige tijd kan er een forse groei plaatsvinden.
Het voeden van de wortels
Je staat als mens, als professional en dus ook als organisatie, voortdurend voor de keuze om of de groeicurve van de persoonlijkheid te ‘kiezen’ of het pad van autonome groei. Trek je iets uit de grond, ga je er met je persoonlijkheid mee aan de slag of geef je ruimte om het geboren te laten worden? Het is natuurlijk aan te raden om je te wenden tot het proces van autonome groei. Groei in een direct stijgende lijn, of die nu flauw is of steil, is een illusie.
Een autonoom proces vraagt wel tijd en ruimte. In het begin focus je je op bescherming en voeding van de wortels en niet op snelle groei. Het voordeel daarbij is wel dat je zeker weet dat het goed zal komen. Uit een autonoom groeiproces komen geen mislukte projecten, ongelukkige samenwerkingen of niet te herstellen problemen in de uitvoering. En het bijzondere is dat je bij een autonome groei zult zien dat ook de structuur, die nodig is, in de eerste vormen al aanwezig is. Daar hoef je niets meer voor te doen.
Eerste manifestatie in februari
Het is interessant om nu de vertaling te maken naar deze periode, het begin van het jaar. Januari is dus nog de maand van de winterslaap. Het is de periode precies na de stilte, maar nog voordat de nieuwe expansiefase werkelijk start. Als je daar meer over wilt lezen, lees dan deze longread. Weet dat het er in januari om gaat dat iets al wel aan het opkomen is. ‘Iets dat geboren wenst te worden.’ Het is alleen nog niet echt zicht- en voelbaar. Februari is de eerste maand die op de winter volgt. De vernieuwing manifesteert zich voor het eerst in februari. Het devies van de maand is ook om actief te worden, echt weer van start te gaan, maar wel stap voor stap. De vernieuwing ontwikkelt zich in deze tijd door er stap voor stap actief mee te zijn.
Voorzichtig zijn met enthousiasme
Je kunt overigens heel vol zijn over de vernieuwing in februari. Echt dat enthousiasme van iets beginnen. Dat is ook de reden waarom onze persoonlijkheid in de valkuil van de snelle en steile groeicurve stapt. Maar let op. Wellicht herken je het dat je van een opkomend idee zo vol bent, dat je er het liefst met alles en iedereen over wilt praten. Wat er dan vaak gebeurt, is dat je vervolgens naar huis gaat en je dat, wat in jou wortelde, bent kwijtgeraakt aan de ander.
In februari, de start van de lente, is bescherming, voeding en worteling aan de orde. Je voedt de wortels van de zaadjes die op willen komen, niet wat er al boven de grond zichtbaar is. Dat doe je in deze fase door bij jezelf te blijven, voorzichtig te zijn, en niet te veel weg te geven. Eigenlijk ben je voor jezelf bezig om de vernieuwing zich te laten verhouden tot het normale leven, jouw continuïteit. Daar gaan februari, maart en april over. Geef je idee daarom niet daarvoor al weg.
Verken alleen met mensen die je goedgezind zijn
Praat met mensen waarmee je het goed hebt; vrienden, vertrouwelingen. Mensen waar je in openheid mee om kunt gaan. Mensen die ook bezig zijn met het bestuderen van de seizoenen bijvoorbeeld. Mensen die je goed gezind zijn en echt benieuwd zijn naar waar je mee bezig bent, zonder direct te vervallen in allerlei adviezen. ‘O, ben je daar mee bezig. Dat kan, maar ik zou het zo en zo doen.’ Het gaat erover dat je met mensen spreekt die bij je enthousiasme kunnen blijven en blij voor je zijn. Als dat niet lukt, dan heb je het al snel over woorden of vormen, maar die zijn in februari nog helemaal niet aan de orde. Kijk dus uit dat je jezelf niet te snel verliest.
Orde en discipline
De vernieuwing vraagt in februari een nieuwe indeling en orde en discipline. Het gaat eigenlijk om het opnieuw op orde brengen van dragende en ademende structuren die ten dienste staan van je verdere ontwikkeling. We hebben het hier over hoe vernieuwing vorm krijgt te midden van de continuïteit. Dat gaat natuurlijk niet zomaar. Het vraagt mogelijk om een herindeling en daarna de discipline om daar in te volharden.
Als je werkelijk wilt dat de vernieuwing vorm krijgt, dan zul je daar elke dag een beetje aandacht aan moeten schenken. Zo kan het opkomen, als vanzelf vorm krijgen en onderdeel worden van je ‘normale’ leven. Vraag jezelf het volgende af. Thuis, werk, eten, hoe maak je voor jezelf tijd? Elke dag een uur of een half uur? Wat denk je nodig te hebben om jouw vernieuwing te voeden? Hoe ziet die voeding eruit? Wat doe je dan? En wat spreek je met jezelf af als je het drukker krijgt? Al die overwegingen voor de indeling van de dag, maand, het komend half jaar, maak je in februari. Als je die orde niet aanbrengt, dan krijg je het in maart en in april een stuk lastiger om het vorm te laten krijgen.
Houd het eenvoudig
Samengevat zou je kunnen zeggen dat februari vooral gaat over jouw levensbron en hoe je die gebruikt en onderhoudt. Een algemene regel is: houd het eenvoudig!. Ingewikkelde dingen horen niet bij februari. Dat voel je ook aan alles. Als je iets op wil laten komen, is het belangrijk om het niet te laten sterven in de complexiteit.
Meer weten
Natuurlijk is er veel meer te vertellen over de maand februari. Onder meer over de begrippen discipline, toenadering en wat bijvoorbeeld het onveranderlijke in jou is.
Als je meer wilt weten en je wilt verdiepen in hoe je de seizoenen kunt vertalen naar jouw leven en werk, bekijk dan onze agenda. Elke maand start een nieuw programma over het leven en werken in het ritme van de seizoenen.
Wil je langere tijd aansluiten bij het natuurlijke ritme? Word dan lid van Club Groeneveld. Dan heb je een jaar lang toegang tot de bron. Je ontvangt maandelijks exclusieve longreads, podcasts, oefeningen en meditaties in een online leeromgeving. Als Club Groeneveld lid ontvang je 20% korting op de leerstroom. Meer informatie over het lidmaatschap vind je hier op de website.
---
Alle artikelen, podcasts en programma’s, die we maken over het vinden en volgen van een natuurlijk ritme zijn geïnspireerd op het werk (o.a. boek, podcasts) van Jaap Voigt. Jaap is onder meer adviseur, leraar, mede-oprichter van het ITIP en ook auteur van vele boeken, waaronder het boek ‘Leven en werken in het ritme van de seizoenen’. Met Jaap hebben we in de afgelopen jaren een fijne, warme en voor ons belangrijke band opgebouwd. Hij hielp ons met de opzet en verdieping van Club Groeneveld en leerde ons om de inhoud centraal te stellen. Zo ontstond onze eigen liefde voor de studie naar het ritme van de seizoenen. Ben je benieuwd naar het boek van Jaap Voigt? Je bestelt het hier.
Programma's en longreads over de seizoenen
Alle programma’s en longreads die we maken over de seizoenen zijn geïnspireerd door het 'Leven en werken in het ritme van de seizoenen' van Jaap Voigt. Met Jaap hebben we door de jaren heen een warme en voor ons belangrijke band opgebouwd. Hij leerde ons dat we als mens niet alleen de seizoenen aanschouwen, maar dat we ook de seizoenen zijn.