Het natuurlijk ritme - Juni

Marcel Tjepkema

Publicatie

07.06.2022

Leesduur

5 min

We leven inmiddels in de maand juni. De maand juni loopt van ongeveer 4 juni tot 4 juli. In de seizoensindeling, die wij aanhouden, is juni het hoogtepunt van de zomer. Het gaat in deze maand om het beleven van die volheid, het beleven van het hoogtepunt. Hoe doe je dat? Natuurlijk gaat dit ook over wat dat van jou vraagt, als mens, als professional of als organisatie.

We leven inmiddels in de maand juni. In “onze” indeling loopt de maand juni van ongeveer 4 juni tot ongeveer 4 juli. Het is een bijzondere periode, want 21 juni is de langste dag. Als je op een energetische manier naar de seizoenen leert kijken, dan leer je dat 21 juni eigenlijk het hoogtepunt van de zomer is en niet de start. De naar buiten gerichte energie, de energie van opkomen, bloei en expansie, is rond die dag maximaal. Dat gaat dus over deze maand. Hierna start een nieuwe fase, het tweede deel van het jaar. Die fase gaat veel meer over de talloze vormen waarin de potentie terechtkomt.

Natuurlijk ritme

Laten we nog een stapje terug doen. Als je het proces van een jaar goed wilt begrijpen, dan moet je weten dat het leven en werken in het ritme van de seizoenen gaat over het volgen van een natuurlijk levensritme; een ritme van expansie, contractie en stilte.

Alle levende wezens, dus ook wij als mens, kennen een periode waarin we uitdijen, groeien en zichtbaar naar buitengaand groter worden. Dat is de fase van expansie. Daarin wordt de potentie opgebouwd die we hierboven beschrijven. Na deze fase volgt een periode van meer naar binnen keren, van oogsten en balans opmaken. En na de contractiefase is er een fase van stilte. Je kunt ook zeggen “een statische fase”. Daarin komen de expansie en contractie als het ware samen. Alleen vanuit stilte kan er, als vanzelf, weer een nieuwe fase van expansie ontstaan. Dat zijn de kenmerken van een organisch of natuurlijk ritme, dat helaas in onze samenleving op de achtergrond is geraakt.

Het is overal

Het natuurlijke ritme is terug te vinden in de vele facetten van het leven. Je kunt het bijvoorbeeld terugvinden in de ademhaling. De inademing is de fase van expansie, van groter worden. De uitademing is de fase van contractie en de statische fase is de periode van stilte tussen de in- en de uitademing. Uit die stilte komt als het ware een nieuwe inademing, een nieuwe fase van expansie en groter worden.

Het ritme zit ook in een jaarcyclus. De lente en de zomer gaan over groei. De herfst en de winter gaan over contractie. En de periode tussen 25 december en 6 januari vormt de fase van stilte. In die 12 dagen en 12 nachten - in die stilte - ontstaat als het ware de mal die de blauwdruk vormt voor het komende jaar. De kiemen worden daar gelegd.

Deze tijd van het jaar is dus eigenlijk het hoogtepunt (en ook het einde) van de expansiefase. Je hebt nu maximaal ingeademd. Je longen zitten vol. De tijd is compleet tegengesteld aan de maand januari. Het gaat nu over volheid, bloei en voorzichtige rijping.

Hoogtepunt beleven

De maand juni vraagt je om met deze volheid om te (leren) gaan. Het gaat over het beleven van het hoogtepunt. Dat is niet eenvoudig. In onze cultuur beleven we een hoogtepunt vaak achteraf, maar nu betekent het dat je leert om in het hier en nu te blijven terwijl het heel erg goed wordt, terwijl jij heel erg goed wordt. Vaak is dat zo moeilijk voor mensen dat we er vanuit onze conditioneringen (onbewust) voor zorgen dat we onszelf kleiner houden dan we zijn om maar niet in die volheid te hoeven stappen. Probeer in juni eens te kijken hoe jij met dit hoogtepunt omgaat. En probeer eens te kijken wat je afleidt van dat hoogtepunt.

Niet doordraven

Nu moet je nog wel een ding weten en dat lijkt wat tegengesteld. Het gevaar van de energie in juni is namelijk dat je door kunt draven. Waak ervoor dat je niet overmoedig raakt of hooghartig of arrogant wordt. Als je vol in je kracht staat, is dat het risico dat op de loer ligt. Probeer vast te stellen wanneer het genoeg is, wanneer je genoeg genoten hebt. Dat punt is er echt. Sta af en toe stil en check hoe het met je gaat. Dat geeft je de mogelijkheid om op tijd op de rem te staan, want anders ga je er last van krijgen.

Gedoe

In de maand juni gaat het ook over zaken die niet meer kloppen. Dat is aan de orde omdat het licht maximaal schijnt. Het schijnt dus ook op de dingen die eigenlijk niet meer levensvatbaar zijn. Misschien dat je het wel herkent. In juni komen er vaak nog allerlei lijken uit de kast, zo net voor de vakantie. Je werkt al naar de vakantie toe en dan komt er het ene gedoe na het andere. Dat is het volle licht dat schijnt op dat wat niet in orde is. Verzet hiertegen heeft geen zin. Het is belangrijker dat je weet dat het kan gebeuren en dat dit bij de maand juni hoort. Dan blijf je alerter en kun je er goed mee omgaan.

Vakantieperiode

Tot slot, net na het hoogtepunt van de inademing is er ook een soort van pauze; een pauze voordat je uitademt. Het is de overgang van de inademing naar de uitademing, een overgang van het opbouwen van potentie naar het tweede deel van een cyclisch jaarproces. De vraag is: “Wat doe je dan in die pauze?”.

Natuurlijk ligt het voor de hand om rust te nemen en op vakantie te gaan. Het is met alle schoolvakanties (vaak) niet haalbaar, maar de beste periode om op vakantie te gaan, is eigenlijk de laatste week van juni tot ergens de eerste twee ĂĄ drie weken van juli. Deze weken vertegenwoordigen de pauze het beste. Hierna start de periode van uitademen.

Plan je vakantie ook goed. Kies niet te veel voor “We kijken wel”. De pauze is een periode waarin je kunt herstellen, waarin je jezelf klaarmaakt. Het is daarom belangrijk deze periode goed te gebruiken. Weet vooraf wat je gaat doen en waar je aan toe bent. Dat geeft rust.

Behoud potentie

Het belangrijkste is dat je goed begrijpt dat er zich in de afgelopen periode een bepaalde potentie heeft opgebouwd. Deze potentie is nu maximaal. Zorg er in de zomermaanden voor dat de potentie, die je ervaart, niet wegsijpelt. Die heb je nodig. In de vakantie ligt de verleiding op de loer om je te verliezen in drank, dansen, feesten, enzovoort. Ieder heeft daar z’n eigen vormen in. Maar als je dat doet, dan vergeet je waar je bent. Zorg dat er in je vakantie een bepaalde alertheid blijft. Het advies is dus vooral om te (leren) genieten van de volheid die nu maximaal is, maar alert te blijven. Sta dus niet toe dat je in verleidingen komt om maar de boel gewoon los te laten. Die sfeer is het. Dan geniet je ook het meeste van de zomermaanden.

Heb het goed in juni.

Geboeid? Mail ons

Natuurlijk is er nog veel meer te vertellen over deze maand. Juni gaat bijvoorbeeld ook over relaties. Wie leeft er op jouw energie? Daar kijk je in de maand juni naar. Als je daar meer over wilt leren, stuur dan een bericht naar info@clubgroeneveld.nl. Je krijgt dan de uitgebreide longread en opname toegestuurd.

Wil je langere tijd aansluiten bij het natuurlijke ritme? Word dan lid van Club Groeneveld. Dan heb je een jaar lang toegang tot de bron. Je ontvangt maandelijks exclusieve longreads, podcasts, oefeningen en meditaties in een online leeromgeving. Als Club Groeneveld lid ontvang je 20% korting op de leerstroom. Meer informatie over het lidmaatschap vind je op onze website.

---

Alle artikelen, podcasts en programma’s, die we maken over het vinden en volgen van een natuurlijk ritme zijn geïnspireerd op het werk (o.a. boek, podcasts) van Jaap Voigt. Jaap is onder meer adviseur, leraar, mede-oprichter van het ITIP en ook auteur van vele boeken, waaronder het boek ‘Leven en werken in het ritme van de seizoenen’. Met Jaap hebben we in de afgelopen jaren een fijne, warme en voor ons belangrijke band opgebouwd. Hij hielp ons met de opzet en verdieping van Club Groeneveld en leerde ons om de inhoud centraal te stellen. Zo ontstond onze eigen liefde voor de studie naar het ritme van de seizoenen. Ben je benieuwd naar het boek van Jaap Voigt? Je bestelt het hier.

Meer voeding voor jou

Verder de diepte in

Nieuw hier?