Het natuurlijk ritme - Juli

Marcel Tjepkema

Publicatie

07.07.2022

Leesduur

5 min

We leven inmiddels in de maand juli. De maand juli loopt van ongeveer vier juli tot zes a zeven augustus. In de seizoensindeling, die wij aanhouden, is juli de start van het tweede deel van het jaar. Alles gaat nu naar vormgeving toe. De maand juli zelf gaat over het uithouden van een stilte, een pauze, terwijl je alle volheid en potentie ervaart. Als je hier meer over wilt leren, lees dan de uitgebreide longread hieronder.

We leven inmiddels in de maand juli. In “onze” indeling loopt de maand juli van ongeveer 4 juli tot ongeveer 6 a 7 augustus. Het is het begin van het tweede deel van het jaar. Het eerste deel van het jaar begon in januari en eindigde dus in juni. In die maanden heeft zich een bepaalde potentie opgebouwd. In het tweede deel van het jaar gaat het eigenlijk over de talloze vormen waarin deze potentie terechtkomt.

Opbouw

Even een stap terug. We weten een aantal dingen zeker als we naar het ritme van de seizoenen kijken. We weten zeker dat rond 21 juni de scheppende kracht of de naar buiten gerichte energie maximaal is. In de Chinese filosofie noem je deze energie yang, het mannelijke. Deze energie is sterk en gaat over potentie. In december is het precies andersom. Dan is de ontvangende (ontvankelijke) kracht of de naar binnen gerichte energie maximaal. Dit noem je "het vrouwelijke", yin. Yin is volgzaam en toegewijd en geeft vorm aan de potentie. Daarom hebben yin en yang elkaar nodig. Het één is scheppend, het ander ontvangt en geeft vorm aan “de dingen”. Zo kun je dus ook naar een jaar kijken. In de maanden tussen januari en juni is er een opbouw van mannelijke energie (yang) en in de maanden tussen juni en december is er een opbouw van vrouwelijke energie (yin). Zo gaat een jaar van potentie naar vormgeving. Elk jaar weer opnieuw.

Ademhaling

Een andere manier van ervaren is via de ademhaling. In een normaal ademhalingsritme is de inademing de fase van expansie en groei. Als je dat met de maanden vergelijkt is dat de periode van januari tot en met juni. Je longen zijn in deze periode dus vol. De uitademing is de fase van contractie. Dat zijn de maanden juli tot en met december. Uitademen gaat over “de wereld inbrengen”. De statische fase is de pauze tussen de uitademing en de nieuwe inademing. Dat is eigenlijk de periode van 26 december tot 6 januari.

Pauze

Op het hoogtepunt van de inademing is er dus ook een pauze. Die pauze is niet te vergelijken met de pauze (of stilte) in december en januari. Het gaat nu over de overgang van opbouw van potentie (inspiratie) naar de tweede helft van het jaar. In de tweede helft van het jaar komt die opgebouwde inspiratie of potentie in verschillende vormen terecht. Het wordt er in uitgestort. “Dat wat je via de inademing hebt opgebouwd, gaat nu via de uitademing naar buiten toe.” Dat is niet één vorm. Dat kunnen talloze vormen zijn. Als je er zo naar kijkt, is de opbouw van ontvangende energie, zoals hierboven beschreven, volkomen logisch. Die energie is namelijk nodig om de potentie vorm te laten krijgen.

Gedragingen

Je kunt dus zeggen dat in juli de eerste zaken op het punt staan om vorm aan te nemen. Wat je in de eerste helft van het jaar aan kiemen en plannen verworven hebt, zal binnenkort in verschillende situaties vorm aannemen. Dit betekent ook dat gedragingen op het punt staan om gewoontes te worden. Let op: ook gedragingen die niet goed zijn kunnen realiteit worden. Het eerste advies in juli is om je hier bewust van te zijn, want nu kun je er nog invloed op hebben. Zorg dus dat je niet laks wordt.

Vakantie

Dan over rust. Er is iets in deze maand dat van je vraagt om nog rustig aan te doen. Neem afstand. Het gaat over de tijd nemen en ruimte geven aan dat wat op wil komen. Dit thema speelde ook in januari. Toen ging het over de terugkeer van levenskracht als potentie. In juli gaat het over de terugkeer van levenskracht voor het vormgeven van je kiemen (plannen, ideeën, enzovoort) in je leven en werk. Dat is dus anders, maar het is ook een keerpunt waarin er als het ware weer iets “opkomt”.

Als vanzelf

De terugkeer van levenskracht is een autonoom proces. Het betekent onder meer dat het in deze periode nog niet helemaal duidelijk wordt hoe de vormgeving straks gaat. Eigenlijk moet je afwachten wat er komt. Het beste is om erop te vertrouwen dat dit zich vanzelf zal aandienen. Echt! Aan het einde van deze periode breken de kiemen open. De timing is altijd perfect.

Plotseling zicht

Dan is er nog een ding. In juli kun je als vanzelf een soort van overzicht krijgen. Privé, zakelijk. Dat is heel gek. Zo richting eind juli begin je een eerste inzicht te krijgen in wat de werkelijke prioriteiten in je leven zijn. Een visie voor de tweede helft van het jaar. “O ja, dit is belangrijk in mijn leven. Dit vraagt om een vorm in de tweede helft van het jaar.” Het wordt je gaandeweg juli duidelijk hoe je dit alles tot half december vorm gaat geven en door het inzicht begrijp je waar je tijd voor moet maken en ook hoeveel tijd. Natuurlijk komen niet alleen goede zaken aan het licht. Ook zaken die niet of minder goed zijn. Je gaat zien wat je van de opgebouwde potentie mee wilt nemen naar de vormgeving en wat niet. Van sommige zaken zie je de vorm gewoon nog niet. Dat is ook niet erg. Dan blijft het gewoon potentie. Mogelijk komt het er later nog en anders zijn het de zaadjes die pas volgend jaar uit gaan komen. Dat kan heel goed. Die worden in november weer geplant.

Vakantievragen

Wat kun je je allemaal afvragen in juli? Het belangrijkste is misschien wel om te kijken naar je gewoontes. Welke slechte gewoontes herken je bij jezelf? Kun je daar iets aan doen? En wat helpt je om in de vakantieperiode niet te laks te worden? En kijk vanuit de rust ook eens naar de vormen die bij je opkomen. Welke vormen herken je? En welke inzichten zijn in de rust aan het ontstaan?

Plan je vakantie goed, neem rust, verander je blikrichting en heb het goed in juli!

Geboeid? Mail ons

Natuurlijk is er nog veel meer te vertellen over deze maand. Juli gaat bijvoorbeeld ook over diverse verleidingen waar je op moet letten. Kijk uit voor je driftleven dat de overhand kan hebben. Daar kijk je in de maand juli naar. Als je daar meer over wilt leren, stuur dan een bericht naar info@clubgroeneveld.nl. Je krijgt dan de uitgebreide longread en audio opname toegestuurd.

Wil je langere tijd aansluiten bij het natuurlijke ritme? Word dan lid van Club Groeneveld. Dan heb je een jaar lang toegang tot de bron. Je ontvangt maandelijks exclusieve longreads, podcasts, oefeningen en meditaties in een online leeromgeving. Als Club Groeneveld lid ontvang je 20% korting op de leerstroom. Meer informatie over het lidmaatschap vind je op onze website.

Meer voeding voor jou

Verder de diepte in

Nieuw hier?