Terug naar de natuur - Matthijs Schouten

Club Groeneveld

Publicatie

11.10.2019

Leesduur

92 min

In Terug naar de natuur maakt Louis Bijl de Vroe een flinke wandeling door de Nederlandse natuur. Hij wordt hierbij vergezeld door een bijzondere gast. Gaandeweg de wandeling filosoferen de twee over wie wij zijn als mens, en hoe we ons verhouden tot de natuur en samenleving.

In het volledig aanwezig zijn is er een absolute en onvoorwaardelijke betrokkenheid. En dat is een wonder.

Matthijs Schouten

In deze aflevering van 'Terug naar de natuur' spreekt Louis Bijl de Vroe met Matthijs Schouten. Matthijs is bioloog, natuurfilosoof, ecoloog en bijzonder hoogleraar aan de universiteiten van Cork in Ierland en aan de Wageningen Universiteit. Verder is hij onder andere verbonden aan Staatsbosbeheer, Natuur College en de Boeddhistische Unie Nederland.

Sinds zijn vroege jeugd is Matthijs geĆÆntrigeerd en geĆÆnspireerd door de natuur en sinds zijn studietijd heeft hij zich verdiept in de rol die natuur speelt in het menselijk denken. Hij publiceerde hier verscheidene werken over, onder meer het boek Spiegel van de natuur; het natuurbeeld in cultuurhistorisch perspectief.

In de herfst van 2019 lopen Matthijs en Louis in een ā€˜mathematisch uitgekiend ArcadiĆ«ā€™ net boven Rotterdam en spreken onder meer over zijn jeugd en hoe hij opgroeide in ā€˜een wereld van wonderenā€™, over de noodzaak voor iedereen om een ā€˜sense of placeā€™ te hebben, over verschillende manieren om de werkelijkheid te duiden en hoe poĆ«zie hier een belangrijke rol in kan vervullen, over het belang van het woordenloze deel van ons zijn en over hoe echt aanwezig zijn in verbondenheid een onherroepelijk gevoel van welzijn geeft.

Wil je meer weten over Matthijs? Klik dan hier.

Meer voeding voor jou

Verder de diepte in

Nieuw hier?