Het natuurlijk ritme - April 2024

Marcel Tjepkema

Publicatie

09.03.2024

Leesduur

5 min

We leven inmiddels in de maand april. De maand april is de periode van ongeveer 4 april tot ongeveer 4 mei. In de energetische indeling van de seizoenen, die wij aanhouden, is april de laatste maand van de lente. Nog heel even en we gaan de start van de zomer in. De maand april gaat vooral over het aangrijpen van nieuwe mogelijkheden. Je zou april het opschrift ‘Wat dien ik in de wereld te zetten?’ kunnen geven. Je leert er meer over in deze longread.

Liever luisteren? Onderaan deze longread vind je de podcast.

Vormkrijgen

De afgelopen maanden hebben in het teken gestaan van het proces van vormkrijgen. Dat werkt als volgt: in januari, februari en maart heeft zich een bepaalde potentie opgebouwd. Die potentie gaat over dat wat dit jaar geboren wenst te worden en krijgt vrij automatisch vorm. Dat zie je in april overal om je heen. Het is vaak ongelofelijk hoeveel kleuren groen er zichtbaar zijn geworden, hoeveel vormen en kleurnuances. In maart kwamen de eerste vormen echt boven de grond. In april zijn de vormen ‘volledig’ zichtbaar.

Leren meedoen

Bij dat waar jij mee bezig bent, gaat het nu dus ook over het proces van potentie naar vorm. Of, anders gezegd: het proces van bezieling en inspiratie naar uitingen in de vormenwereld. Als je dat naar je leven en werk vertaalt, dan betekent het dat de opgebouwde potentie van de afgelopen maanden in een grote diversiteit naar voren kan komen in de vorm. Dus als je echt leert meedoen en volgen, dan geldt het wonderlijke proces van vormkrijgen ook voor de vernieuwing in jou, jouw nieuwe ideeën, inspiratie, samenwerkingen, enzovoort.

Niet toe-eigenen

De beweging naar vorm(en) toe verandert natuurlijk veel. Dat merk je als je buiten loopt. Het is daarom goed om te weten dat er in deze periode een aantal gevaren op de loer ligt. Die gevaren hebben allemaal te maken met onze persoonlijkheid, ons ego. Het eerste gevaar is het gevaar van toe-eigenen. Dat betekent eigenlijk dat je met je persoonlijkheid (lees: ego) ‘ik’ gaat zeggen tegen de vormen die opkomen in april. Je zegt dan: ‘Kijk die mooie vormen, dat ben ik.’ Dat is typische taal van de persoonlijkheid. Dit gevaar was eerder minder aan de orde, omdat je tegen potentie en inspiratie bijna geen ‘ik’ kunt zeggen. Potentie is nog niet tastbaar. Bij vormen kun je dat dus wel en daar moet je voor waken.

Dankbaar zijn

Het belangrijkste is dat je beseft dat we het hier continu hebben over meedoen aan een organisch groeiproces van vernieuwing, inspiratie en vormkrijgen. Als je probeert om echt mee te doen, dan wil je leren hoe je dat in jezelf, in je leven en werk, kunt ervaren. Als het je lukt om echt mee te doen, dan komen de nieuwe vormen als vanzelf. Net als in de natuur buiten ons. Als je iets toe-eigent, dan is het risico dat je veel te snel met van alles aan de haal gaat. Helaas kom je dan altijd in allerlei illusies, vervormingen en misvattingen terecht. In plaats van toe-eigenen, is het daarom gepaster om te leren om er dankbaar voor te zijn dat de vernieuwing elk jaar weer op deze manier vorm krijgt. Dan ben je dankbaar voor het leven.

Geduldig blijven

Het tweede gevaar in de maand april gaat over haast, tempo en snelheid. Natuurlijke groei gaat altijd te langzaam voor onze persoonlijkheid. Dat zul je zeker in april ervaren als de vormen er zijn en je denkt dat je er nu wel bent. Je moet daar mee leren omgaan, want de persoonlijkheid heeft geen gelijk. Helaas leven we in een cultuur waarin we vormen zo snel mogelijk uit de aarde willen trekken, maar zorg alsjeblieft dat je hier geduldig blijft en heb vertrouwen. Trek vormen niet vroegtijdig uit de grond. Echte groei heeft tijd en ruimte nodig. Je kunt er dan overigens ook zeker van zijn dat niet alleen de nieuwe vormen als vanzelf komen, maar ook de ondersteunende structuren. Die zitten dan namelijk in de vorm ingebakken.

Mogelijkheden grijpen

Laten we nu iets concreter kijken naar een van de specifieke thema’s van de maand april. Persoonlijk begin ik in april altijd veel energie te krijgen en het gevoel dat ik de wereld aankan. Iedere april weer opnieuw. Het voelt soms bijna alsof april pas de echte start van het jaar is. Het gaat daarbij niet alleen over enthousiasme. Het gaat ook over een gevoel van geloof en zelfvertrouwen. De combinatie tussen enthousiasme, geloof en zelfvertrouwen hoort echt bij de maand april. Dat is de grondtoon. In april kun je daarom (speels) ontdekken waar je (nieuwe) mogelijkheden liggen. De tijd is gunstig om mogelijkheden te grijpen, ook al lijken ze gewaagd.

Sprong wagen

Je kunt ook zeggen dat je in april niet meer hoeft te twijfelen als de voorwaarden en de context, waarbinnen je handelt, gunstig zijn. Als dat allemaal klopt, dan hoef je je niet meer in te houden en kun je de sprong wagen. Dat is een sprong van binnen naar buiten. De sprong wagen betekent vooral dat je ernaar streeft om het uiterste uit jezelf te halen, zonder gekke dingen te doen natuurlijk. Als je voelt dat je goed geworteld bent geraakt in de afgelopen maanden en de voorwaarden zijn juist, dan is het nu de tijd om die stap te wagen.

Held of Heilige

Het is niet zo dat je in april alle mogelijkheden, die op je pad komen, moet aangrijpen. Het belangrijkste is dat je ervaart dat je een keuze hebt. Dat is de keuze om een sprong te maken naar een nieuwe toestand of door te gaan met waar je mee bezig was. Je kunt kiezen de wereld in te gaan of ‘meer’ verborgen te blijven en aan jezelf te werken. Beide wegen staan voor je open. In de Chinese filosofie noemen ze dit de weg van de held of de weg van de (verborgen) Heilige.

Niet overal

Het kan ook zo zijn dat je slechts op een aantal gebieden een sprong waagt en op andere vlakken niet. Dat hoort ook bij het hebben van een vrije keuze. Hoe je weet wat je te doen staat? Als je oprecht (eerlijk) en consequent handelt, dan vind je als vanzelf de juiste weg en weet je of je de sprong kunt wagen of nog even moet wachten op het juiste moment.

Focus op details

Nu moet je nog een ding weten over april. Als je goed naar deze maand kijkt, dan merk je dat april veel energie in zich heeft. Er is alleen ook een soort van tegenpool aan de orde. Het proces van vormkrijgen maakt aan de ene kant heel enthousiast, maar er is ook iets dat je vraagt om goed op details te blijven letten. Dat is de tegenpool. Je moet er eigenlijk dagelijks op letten en voor zorgen dat de vormen zich kunnen blijven afwikkelen en ontvouwen op een manier die de vormen nodig hebben. Dat geldt ook voor de relaties en relatiepatronen die bij de vormen horen. In de aankomende periode worden die steeds belangrijker. Zorg daarom dat alles stap voor stap en in een fijn ritme gebeurt. Als je nu te snel gaat, dan heeft dat geen duurzame uitwerking. Dan worden het de hoofdpijndossiers van de herfst.

Zin hebben

Door de nodige focus op details kun je in april op een goed moment echt gefrustreerd raken. Dat hoort er helaas nou eenmaal bij en komt echt omdat de lange termijn zichtbaar aan het worden is. Bij april hoort het gevoel dat je soms maar niet aan hoofdzaken toekomt en bezig bent en blijft met lijstje na lijstje. Probeer de frustratie ervan uit te houden en houd het vertrouwen dat alle lijstjes ergens toe leiden. Ze staan in dienst van de vormen die er al zijn of nog komen en hebben dus wel degelijk zin.

Lopende zaken

Kortom, je bent in april dus ook veel bezig met het afhandelen van lopende zaken, niet alleen met hoofdzaken en de lange termijn. Concentreer je op datgene wat loopt, wat goed gaat, wat je ondersteunt en waar je enthousiast over bent. Natuurlijk moet je aan de slag met zaken die niet goed gaan, maar focus je vooral op dat wat vorm krijgt. Anders kun je namelijk in frustratie blijven hangen en dat remt de verdere groei van de vormen.

Geboeid? Mail ons

Natuurlijk is er nog veel meer te vertellen over deze maand. Over schoonheid, natuurlijk gezag en bijvoorbeeld over het verschil tussen werk en werking. Dat zijn belangrijke thema’s waar je in april mee bezig kunt. Als je hier meer over wilt leren, stuur dan een bericht naar info@clubgroeneveld.nl. Je krijgt dan de uitgebreide reflectie toegestuurd.

Heb het goed in april!

---

Alle artikelen, podcasts en programma’s, die we maken over het vinden en volgen van een natuurlijk ritme zijn geïnspireerd op het werk (o.a. boek, podcasts) van Jaap Voigt. Jaap is onder meer adviseur, leraar, mede-oprichter van het ITIP en ook auteur van vele boeken, waaronder het boek ‘Leven en werken in het ritme van de seizoenen’. Met Jaap hebben we in de afgelopen jaren een fijne, warme en voor ons belangrijke band opgebouwd. Hij hielp ons met de opzet en verdieping van Club Groeneveld en leerde ons om de inhoud centraal te stellen. Zo ontstond onze eigen liefde voor de studie naar het ritme van de seizoenen. Ben je benieuwd naar het boek van Jaap Voigt? Je bestelt het hier.

Meer voeding voor jou

Verder de diepte in

Nieuw hier?