Het natuurlijk ritme - Oktober 2023

Marcel Tjepkema

Publicatie

06.10.2023

Leesduur

5 min

We leven inmiddels in de maand oktober. De maand oktober loopt van ongeveer vier oktober tot ongeveer vier november. Het is de laatste volle maand van de herfst. Rond vier november start namelijk de energetische winter. In deze longread leer je meer over de maand oktober en vanuit welke sfeer je kunt kijken naar wat er nu allemaal op je bord ligt. Probeer de dynamieken te vertalen naar je leven en werk, naar je team en naar je organisatie. Het kan je helpen om meer rust, inspiratie en ruimte te ervaren in een tijd die steeds meer van je vraagt.

Liever luisteren? Onderaan deze longread vind je de podcast.

Indian Summers

Oktober kan een prachtige maand zijn, zeker als er sprake is van een mooie nazomer. De gemiddelde temperatuur daalt in deze tijd van het jaar flink, maar er kunnen ook regelmatig perioden zijn die nog volop aan de zomer doen denken. Dat zijn de Indian Summers; fijne en warme dagen te midden van een waanzinnige kleurenpracht om je heen. Die kleurenpracht kun je zien als de opbrengst of oogst van het jaar. En als je zo probeert te kijken, dan gaat de kleurenpracht ook over jouw opbrengst of jouw oogst.

Stiller worden

Tegelijkertijd kun je in oktober voelen dat het stiller begint te worden. Dat is nu echt dat we richting het einde van het jaar gaan. De periode van rijping is voorbij. Oktober heeft dus een vreemde combinatie in zich. Aan de ene kant kun je een mooie nazomer en kleurenpracht ervaren en aan de andere kant een opkomende stilte. Het is een vreemde paradox. Oktober en november zijn de maanden dat het om maximale vormgeving gaat en tegelijk is het steeds stiller aan het worden. Het is goed om je hier in oktober bewust van te zijn en dat je weet dat de stilte gek genoeg gekoppeld is aan de vormgeving. Het één heeft het ander nodig.

Terughoudendheid

Te midden van de ‘vreemde’ combinatie, die we hierboven beschrijven, heb je in oktober te maken met een aantal specifieke dynamieken, net als iedere andere maand. In oktober gaat dat onder meer over een bepaalde terughoudendheid die gevraagd wordt, het omgaan met details en het opnieuw orde aanbrengen in je agenda. We bespreken een aantal van deze thema’s hierna. Het belangrijkste is dat je in oktober de balans opmaakt; een slag verder dan in september. De balans opmaken is nodig in het schoonmaakproces richting de winter. Je bereid je als het ware stapsgewijs voor op de stilte van de winterperiode.

Tegengestelde krachten

Het eerste dat je over oktober moet weten, is dat je ook op een ander niveau (andere laag) twee sterk tegengestelde krachten kunt ervaren. Dat is eigenlijk precies hetzelfde als in de maand april. Aan de ene kant gaat dat over geestdrift en opwinding. In de maand oktober kun je echt enthousiast zijn of vol zijn van alles waar je mee bezig bent. Aan de andere kant dwingt de dynamiek van oktober je bijna om continu te focussen op de kleine dingen. Daar kun je behoorlijk gefrustreerd van raken, maar je bent als de kleine boer, die (ook) elke dag het erf moet vegen, de kippen moet voeren, de tuin moet bijhouden, enzovoort.

Opwinding

De les is dat je in oktober echt enthousiast mag zijn. Je kunt zonder twijfel je opwinding uiten. Dat kan de opwinding zijn die je ervaart over het jaar, over de vormen die zich inmiddels manifesteren, over het geld dat je verdient of de opwinding over dat het goed gaat. Met die opwinding probeer je mensen mee te nemen; van binnenuit. Het is alleen wel belangrijk dat je feeling houdt met de kiemen en van daaruit blijft handelen. Het gevaar is namelijk dat je vanuit je enthousiasme uit de bocht vliegt en wordt meegezogen in een roes van opwinding. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Focus

De andere kant is dat oktober je aanzet om gefocust te blijven. In oktober kun je soms het gevoel hebben dat je steeds maar met lopende (veel routinematige) zaken bezig bent en niet aan hoofdzaken toekomt. Je bent bezig met lijstje, na lijstje, na lijstje. Dat kan echt frustrerend zijn, maar weet dat het nu eenmaal zo is. Probeer de frustratie uit te houden en het vertrouwen te houden dat al die lijstjes (met activiteiten) ergens toe leiden en je helpen. Sterker nog, ze staan in dienst van de vormen die er al zijn of nog komen. Als je de frustratie merkt, richt je dan op wat je ondersteunt en niet op wat je tegenwerkt. En houd bewust verbinding met de bezieling waaruit de vormen voortkomen. De frustratie komt als die verbinding weg is.

Balans opmaken

Uiteindelijk is het in oktober belangrijk dat je de balans opmaakt. Als je de maand oktober een opschrift zou willen geven, dan gaat het over ‘de balans opmaken vanuit het geweten’. Dat komt voort uit de maand september. In september worden (meestal) de laatste oogsten van het jaar binnengehaald. Het binnenhalen van de oogst is een metafoor voor de balans opmaken. In september heeft dat alleen nog het karakter van het maken van een winst- & verliesrekening. Het is nog redelijk oppervlakkig. In oktober gaat het een slag verder.

Stilte noodzakelijk

In oktober gebeurt er iets, dat je dwingt om echt de balans op te maken. Een echte balans wordt opgemaakt vanuit stilte, vanuit het geweten. Het is dat je heel stil wordt en denkt (of voelt): was dit nou passend of niet? En wat klopt er nu bij mij en wat niet? Als er geen stilte is, is er geen geweten. Daarom is het noodzakelijk om in oktober stil te worden of innerlijk geconcentreerd te zijn. Vanuit de stilte leer je om onthecht te kijken naar het afgelopen jaar. Als het je namelijk lukt om echt stil te worden, dan voel je dat er iets is dat stil naar je kijkt. Dat is de stem van het geweten.

Wijze of monnik

In de Chinese oudheid bouwde men vaak een hoge toren als het onrustig was in het dorp. Bij zulke torens had men naar alle kanten een wijd uitzicht en omgekeerd was zo’n toren van ver zichtbaar in het dorp. In de toren werd een monnik of geestelijke (een Wijze) uitgenodigd om zich over de problemen in het dorp te buigen. Dat had twee functies. Alleen al de aanblik van de geestelijke had een positieve werking. Er ging een soort kracht van uit die positief op de mensen in het dorp doorwerkte. Dat is wat kinderen (meestal) met hun ouders hebben. Aan de andere kant kon de geestelijke de situatie in het dorp schouwen, totdat hij tot een conclusie was gekomen. Daarna verliet hij de toren om de zaken weer vlotter te laten verlopen.

Jouw Wijze

De monnik is de belichaming van het geweten dat naar jou kijkt. Je voelt door de aanblik of je in orde bent of niet, of wat je doet passend is en of het nog verbonden is met je hart. In oktober is het dus tijd om vanuit de toren de (jouw) situatie te (be)schouwen totdat je tot een conclusie kunt komen. De monnik is het symbool voor jouw geweten, jouw innerlijke stem. Wat heeft hij of zij jou te vertellen als je kijkt naar waar je nu staat? Als het je niet goed lukt om stil te worden en de stem van je geweten goed te horen, schakel dan een wijze raadgever in. Dat kan een professioneel iemand zijn, maar natuurlijk ook een collega of een wijze oom of tante.

Geboeid? Mail ons

Natuurlijk is er nog veel meer te vertellen over oktober. Bijvoorbeeld over de voorzichtigheid (terughoudendheid) die oktober vraagt. Je bent in oktober in verwachting van iets of de situatie is in verwachting van iets dat nog niet naar buiten kan. Ook zijn er specifieke vragen die je kunnen helpen om de balans op te maken. Als je daar meer over wilt weten, stuur dan een bericht naar info@clubgroeneveld.nl. Je krijgt dan de uitgebreide reflectie toegestuurd.

Heb het goed in oktober!

---

Alle artikelen, podcasts en programma’s, die we maken over het vinden en volgen van een natuurlijk ritme zijn geïnspireerd op het werk (o.a. boek, podcasts) van Jaap Voigt. Jaap is onder meer adviseur, leraar, mede-oprichter van het ITIP en ook auteur van vele boeken, waaronder het boek ‘Leven en werken in het ritme van de seizoenen’. Met Jaap hebben we in de afgelopen jaren een fijne, warme en voor ons belangrijke band opgebouwd. Hij hielp ons met de opzet en verdieping van Club Groeneveld en leerde ons om de inhoud centraal te stellen. Zo ontstond onze eigen liefde voor de studie naar het ritme van de seizoenen. Ben je benieuwd naar het boek van Jaap Voigt? Je bestelt het hier.

Meer voeding voor jou

Verder de diepte in

Nieuw hier?