Het natuurlijk ritme - Augustus

Marcel Tjepkema

Publicatie

07.08.2022

Leesduur

5 min

We leven inmiddels in de maand augustus. De maand augustus loopt van ongeveer vier augustus tot zes a zeven september. Energetisch gezien is augustus de eerste maand van de herfst.

We leven inmiddels in de maand augustus. In “onze” indeling loopt de maand augustus van ongeveer vier augustus tot ongeveer zes of zeven september. Dat klinkt misschien gek; tot zes of zeven september, maar probeer je voor te stellen dat de dynamiek of de energie van een maand niet van de ene op de andere dag stopt. De maanden lopen als het ware in elkaar over.

Herfst

Augustus is de eerste maand van de herfst. Als je energetisch naar de indeling van de seizoenen leert kijken, dan leer je dat 21 september niet de start is van de herfst, maar het hoogtepunt. De opmars naar het hoogtepunt van de herfst begint dus al in deze fase van het jaar. Buiten is het in deze tijd nog volop zomers met vele hete zomerdagen en zwoele nachten, maar de herfst is echt al begonnen. Als je goed om je heen kijkt, dan begin je al de eerste verkleuringen te zien. De randen van de bladeren krijgen heel langzaam een gele kleur, de dagen worden beetje bij beetje korter en er is een zachte rijping aan het ontstaan. Het kan je helpen om zo ook naar jezelf te kijken.

Rijping

Als je de herfst goed wilt begrijpen, verdiep je dan in het begrip ‘rijping’. Dat is het sleutelwoord van de herfst. In de ontwikkelingspsychologie wordt dit het proces van ‘volwassen worden’ genoemd. Het gaat over een combinatie van kracht en naar binnen keren. Je wordt krachtiger omdat er sprake is van een wezenlijke zelfkennis.

Vergelijkingen

De herfst is de namiddag en de vooravond van de dag. Laten we zeggen dat de herfst rond drie uur in de middag begint. De energie is nog heel vol en er is veel kleur, maar het gaat al richting schemering. In een mensenleven is de herfst de periode tussen 42 jaar en 64 jaar. Je persoonlijkheid is dan uitontwikkeld. Het is de tijd van het leven dat je richting gevonden hebt en dat je hard werkt om je taken te volbrengen. De herfst van je leven gaat over jouw zielsontwikkeling ten behoeve van de ander. Dat betekent dat je bezig bent om vormen te maken die uniek zijn voor jou.

Balans opmaken

In de herfst kijk je naar de opbrengst van de zomer. Die opbrengst rijpt. Als je dat naar jezelf wilt vertalen, dan gaat die rijping over het verstevigen van je karakter. Daarmee bedoelen we dat je nu leert om niet meer de hele tijd met vernieuwing bezig te willen zijn. In de herfst verstevig je wat er is, wat je verworven hebt. De vernieuwing gaat wel door, maar je begint ook te merken dat je op veel vlakken nu eenmaal zo bent of dat het nu eenmaal zo is. Kijken naar de opbrengst gaat dus over kijken naar wat je dit jaar verworven hebt en daar doe je het mee. Je leert het accepteren, of je er nu werkelijk tevreden over bent of niet.

Lessen toepassen

De herfst is dus ook de periode om de balans op te maken en daar lessen uit te trekken. De lessen, die je geleerd hebt pas je toe. Daar komt ook dat verstevigen van het karakter vandaan. Je verstevigt je karakter met de lessen die je geleerd hebt, want in het toepassen wordt alles duidelijker en komt je kiel als het ware dieper te liggen. Het gaat dus om wezenlijke zelfkennis; als mens, als professional en als organisatie. Dat staat centraal in de herfst. Een prachtige periode.

Moeiteloosheid

Nu over naar deze maand, de maand augustus. Als je kijkt naar de grondtoon van augustus, dan zou je deze grondtoon het opschrift “moeiteloosheid” kunnen geven. Je zou het ook gemak kunnen noemen, waarmee we niet per se ‘makkelijk’ bedoelen. Het wil zeggen dat je in deze tijd van het jaar met het grootste gemak (dus moeiteloos) volkomen natuurlijk kunt leven. Dat is belangrijk om te begrijpen, want er wordt gezegd dat alleen vanuit moeiteloosheid vanzelfsprekend de vernieuwing (de vormgeving) ontstaat waar we het voortdurend over hebben. Als het pad zich in augustus niet vanzelfsprekend voor je ontvouwt, dan moet je zorgen dat je meer rust neemt. Niet minder rust. Neem gas terug en zorg dat er weer rust en ruimte ontstaat.

Hebben en zijn

Bij moeiteloosheid hoort ook het thema “waardigheid”; menselijke waardigheid. Het gaat over waardig – eervol en gewetensvol – handelen. Nu is het volgende belangrijk: in de Chinese filosofie wordt een onderscheid gemaakt tussen “hebben” en “zijn”. “Hebben” gaat natuurlijk over materiele zaken. “Hebben” hoort bij het horizontale vlak waar we het steeds over hebben. “Zijn” is een andere tak van sport. “Zijn” gaat over dat je aangesloten bent, dat je iets door te geven hebt of dat er iets door jou als ‘instrument van het leven’ geboren wenst te worden. “Zijn” komt voort uit het mysterie van het leven. Dat is allemaal volkomen autonoom. Waardigheid gaat over het handelen (of niet handelen) vanuit dit “zijn”. Dat maakt het menselijk waardig.

Sociale contacten

Dan is er nog iets. In de hele periode van augustus is het samenzijn met mensen, de sociale component in het leven, van belang. Probeer je de sfeer voor te stellen van een groep mensen die rond het vuur zit en de dagelijkse belevenissen met elkaar uitwisselt. Je bent met elkaar samen omdat je bij elkaar hoort. Dat gaat niet altijd over een zielsverwantschap. Je kunt ook bij elkaar horen omdat je iets gemeen hebt met elkaar zoals een hobby. Op welke manier je ook verbonden raakt, waak ervoor dat persoonlijke belangen een rol gaan spelen. Let in het samenzijn op dubbele agenda’s van jezelf en van anderen.

Orde aanbrengen

Dan tot slot. Vorige maand heb je kunnen leren dat er in juli een soort van overzicht komt, als vanzelf. Zo richting eind juli begin je een eerste inzicht te krijgen in wat de werkelijke prioriteiten in je leven zijn: een visie voor de tweede helft van het jaar. “O ja, dit is belangrijk in mijn leven. Dit vraagt om een vorm in de tweede helft van het jaar.” Het gaat er in augustus over dat het belangrijk is om te beginnen met het aanbrengen van orde en structuur in je agenda. Vanuit de prioriteiten die je in juli vaststelde en het overzicht dat je kreeg, neem je nu de leiding en breng je orde aan in je contacten, je werkzaamheden, je prioriteiten, enzovoort. Je maakt dus een stevige en tegelijk ademende structuur tot en met het einde van het jaar. Daarmee creëer je de bedding voor de vormgeving.

Van binnenuit

Veel van de dynamiek in augustus vraagt je om dichtbij jezelf te blijven en geen energie te besteden aan dingen die niet bij je passen. Gedraag je in de wereld zo groot als je bent, neem de volle maat in. Het kan alleen goed gaan als iets van binnenuit naar buiten gaat. Dat vraagt bescheidenheid, integriteit, fijnzinnigheid, beheersing, harmonie en vriendelijkheid.

Heb het goed in augustus.

Geboeid? Mail ons

Natuurlijk is er nog veel meer te vertellen over deze maand. Augustus gaat ook over hoe je omgaat met lastige situaties in je leven en werk. Als je daar meer over wilt leren, stuur dan een bericht naar info@clubgroeneveld.nl. Je krijgt dan de uitgebreide longread en audio opname toegestuurd.

---

Alle artikelen, podcasts en programma’s, die we maken over het vinden en volgen van een natuurlijk ritme zijn geïnspireerd op het werk (o.a. boek, podcasts) van Jaap Voigt. Jaap is onder meer adviseur, leraar, mede-oprichter van het ITIP en ook auteur van vele boeken, waaronder het boek ‘Leven en werken in het ritme van de seizoenen’. Met Jaap hebben we in de afgelopen jaren een fijne, warme en voor ons belangrijke band opgebouwd. Hij hielp ons met de opzet en verdieping van Club Groeneveld en leerde ons om de inhoud centraal te stellen. Zo ontstond onze eigen liefde voor de studie naar het ritme van de seizoenen. Ben je benieuwd naar het boek van Jaap Voigt? Je bestelt het hier.

Meer voeding voor jou

Verder de diepte in

Nieuw hier?