Het natuurlijk ritme - Oktober

Marcel Tjepkema

Publicatie

07.10.2022

Leesduur

5 min

We leven inmiddels in de maand oktober. De maand oktober loopt van ongeveer vier oktober tot ongeveer zes of zeven november. Het is de laatste volle maand van de herfst. Rond vier november start namelijk de energetische winter, die net als ieder jaar loopt van november tot het begin van de maand februari. In deze longread leer je meer over de maand oktober en vanuit welke sfeer je kunt kijken naar wat er nu allemaal op je bord ligt. Probeer de dynamieken te vertalen naar je leven en werk, naar je team en naar je organisatie. Het kan je helpen om meer rust, inspiratie en ruimte te ervaren in een tijd die steeds meer van je vraagt.

Liever luisteren? Onderaan deze longread vind je de podcast.

Indian Summers

Oktober kan een prachtige maand zijn, zeker als er sprake is van een mooie nazomer. De gemiddelde temperatuur daalt in deze tijd van het jaar flink, maar er kunnen ook regelmatig perioden zijn die nog volop aan de zomer doen denken. Dat zijn de Indian Summers; fijne en warme dagen te midden van een waanzinnige kleurenpracht om je heen. Probeer in deze tijd de kleurenpracht voor jezelf te zien als de opbrengst of oogst van het jaar. Die kleurenpracht gaat ook over jou namelijk, over jouw opbrengst of over jouw oogst.

Opkomende stilte

Tegelijkertijd kun je in oktober voelen dat het stiller begint te worden. Dat is dat we richting het einde van het jaar gaan. De periode van rijping is nu voorbij. De maand oktober heeft dus een vreemde combinatie in zich: aan de ene kant een mooie nazomer en kleurenpracht en aan de andere kant een opkomende stilte. Deze bijzondere combinatie kun je ook ervaren in je leven en werk, in je team en in je organisatie.

Terughoudendheid

Te midden van de ‘vreemde’ combinatie die we hierboven beschrijven, heb je in oktober te maken met een aantal specifieke dynamieken, net als iedere andere maand. We bespreken een aantal van deze thema’s hierna, inclusief hoe je ermee om zou kunnen gaan. Het belangrijkste is dat de maand oktober van je vraagt om de balans op te maken. Dat is nu echt aan de orde.

Tegengestelde krachten

In oktober kun je ervaren dat er twee sterk tegengestelde krachten invloed hebben op de dynamiek van de maand. Dat is hetzelfde als in de maand april. Aan de ene kant gaat het over geestdrift en opwinding; je kunt echt enthousiast raken in oktober. Aan de andere kant vraagt oktober je om te focussen op de kleine dingen. Je bent als de kleine boer, die elke dag het erf moet vegen, de kippen moet voeren, de tuin moet bijhouden, enzovoort.

Opwinding

Hoe je dit vertaalt naar je leven en werk? De eerste les is dat je in oktober echt enthousiast mag zijn. Je kunt zonder twijfel je opwinding uiten. Dat kan de opwinding zijn die je ervaart over het jaar, over de vormen die zich inmiddels manifesteren, over het geld dat je verdient of de opwinding over dat het goed gaat. Met die opwinding probeer je mensen mee te nemen; van binnenuit Het is daarbij belangrijk dat je feeling houdt met de kiemen en in overeenstemming daarmee blijft handelen. Het gevaar ligt namelijk op de loer dat je vanuit je enthousiasme uit de bocht vliegt en dat je wordt meegezogen in een roes van opwinding. Dat is niet de bedoeling.

Focus

De ‘tegengestelde’ kracht is, zoals hierboven beschreven, dat oktober je aanzet om gefocust te blijven. In oktober kun je het gevoel hebben dat je steeds maar met lopende zaken bezig bent en niet aan hoofdzaken toekomt. Het kan je al helpen om je daarvan bewust te zijn. Je bent bezig met lijstje na lijstje na lijstje. Dat kan ontzettend frustrerend zijn, maar dat is nu eenmaal zo. Probeer de frustratie uit te houden en het vertrouwen te houden dat al die lijstjes met activiteiten ergens toe leiden en – sterker nog - in dienst staan van de vormen die er al zijn of nog komen. Richt je aandacht op wat je ondersteunt en niet op wat je (denkt dat je) tegenwerkt en houd bewust verbinding met de bezieling waaruit de vormen voortkomen.

Balans opmaken

Dan tot slot. Uiteindelijk is het in oktober dus het belangrijkste om de balans op te maken. Als je de maand oktober een opschrift zou willen geven, dan gaat het over ‘de balans opmaken vanuit het geweten’. De balans opmaken komt voort uit de maand september. Rond de tijd van september worden de (laatste) oogsten van het jaar binnengehaald. Het binnenhalen van de oogst is een metafoor voor de balans opmaken. De balans opmaken heeft in september het karakter van het maken van een winst- & verliesrekening. Het is nog redelijk oppervlakkig. In oktober gebeurt er iets, dat je dwingt om een echte balans op te maken en dat gaat een stap verder. Een echte balans wordt opgemaakt vanuit stilte, vanuit het geweten. Het is dat je heel stil wordt en denkt (of voelt): was dit nou passend of niet? En wat klopt er nu bij mij en wat niet?

Stilte noodzakelijk

Als er geen stilte is, is er geen geweten. Daarom is het noodzakelijk om in oktober stil te worden of innerlijk geconcentreerd te zijn. Vanuit de stilte leer je om onthecht te kijken naar het afgelopen jaar. Als het je lukt om echt stil te worden dan voel je dat er iets is dat stil naar je kijkt. Dat is ook hoe je door de dualiteiten van enthousiasme (geestdrift) en details heen komt. Daar kom je doorheen omdat er een stil middelpunt is.

Wijze of monnik

In de Chinese oudheid bouwde men vaak een hoge toren als het onrustig was in het dorp. Bij zulke torens had men naar alle kanten een wijd uitzicht en omgekeerd was een dergelijke toren van ver zichtbaar in het dorp. In de toren werd een monnik of geestelijke uitgenodigd om zich over de problemen in het dorp te buigen. Daarin had de aanwezigheid van de monnik of geestelijke twee functies. De aanblik van de monnik of geestelijke had natuurlijk een positieve werking. Er ging een geheimzinnige geestelijke kracht van uit die op de mensen in het dorp doorwerkte. Dat is wat kinderen ook met hun ouders hebben. Aan de andere kant kon de monnik of geestelijke de situatie in het dorp schouwen, totdat hij tot een conclusie was gekomen. Daarna verliet hij de toren om de zaken weer vlotter te laten verlopen.

Jouw Wijze

De wijze is de belichaming van het geweten dat naar jou kijkt. Je voelt of je in orde bent of niet. Nu kun je dit als volgt opvatten: oktober is de tijd om vanuit de toren de situatie – jouw situatie – te (be)schouwen totdat je tot een conclusie kunt komen. De wijze of de monnik is het symbool voor jouw geweten, jouw innerlijke stem. Wat heeft hij of zij jou te vertellen? Als het je niet goed lukt om stil te worden en de stem van je geweten goed te horen, schakel dan een wijze raadgever in. Dat kan iemand zijn in je omgeving, een collega, een wijze oom of tante, of bijvoorbeeld een ervaren coach of sparringpartner.

Geboeid? Mail ons

Natuurlijk is er nog veel meer te vertellen over deze maand. Over de focus op details, over het maken van een nieuwe structuur voor de winter en bijvoorbeeld over de voorzichtigheid die oktober vraagt. Jij bent in verwachting van iets of de situatie is in verwachting van iets dat nog niet naar buiten kan. Ook zijn er specifieke vragen die jou en eventueel je team helpen om de balans op te maken. Als je daar meer over wilt leren, stuur dan een bericht naar info@clubgroeneveld.nl. Je krijgt dan de uitgebreide longread en audio opname toegestuurd.

Heb het goed in oktober!

---

Alle artikelen, podcasts en programma’s, die we maken over het vinden en volgen van een natuurlijk ritme zijn geïnspireerd op het werk (o.a. boek, podcasts) van Jaap Voigt. Jaap is onder meer adviseur, leraar, mede-oprichter van het ITIP en ook auteur van vele boeken, waaronder het boek ‘Leven en werken in het ritme van de seizoenen’. Met Jaap hebben we in de afgelopen jaren een fijne, warme en voor ons belangrijke band opgebouwd. Hij hielp ons met de opzet en verdieping van Club Groeneveld en leerde ons om de inhoud centraal te stellen. Zo ontstond onze eigen liefde voor de studie naar het ritme van de seizoenen. Ben je benieuwd naar het boek van Jaap Voigt? Je bestelt het hier.

Meer voeding voor jou

Verder de diepte in

Nieuw hier?