Terug naar de natuur - Joost Röselaers

Louis Bijl de Vroe

Publicatie

09.12.2020

Leesduur

92 min

In Terug naar de natuur maakt Louis Bijl de Vroe een flinke wandeling door de Nederlandse natuur. Hij wordt hierbij vergezeld door een bijzondere gast. Gaandeweg de wandeling filosoferen de twee over wie wij zijn als mens, en hoe we ons verhouden tot de natuur en samenleving.

Het begint allemaal bij de verwondering.

Joost Röselaers

In deze aflevering van 'Terug naar de natuur' spreekt Louis Bijl de Vroe met Joost Röselaers; predikant van Vrijburg in Amsterdam-Zuid en tevens hoofdredacteur van Idee, het tijdschrift van de Mr. Hans van Mierlostichting.

Tijdens de wandeling door de herfstige Doornse bossen hebben Louis en Joost het onder meer over het belang van aandachtig leven, het verschil tussen religie en God, het verschil tussen verzoening en vergeving en de helende kracht van je verhaal kunnen vertellen. Ook hebben we het over Nederland, een land waar spiritualiteit geen plek meer lijkt te hebben. Waarom we misschien geen kerk, noch Christendom nodig hebben, maar wel een verhaal dat het eigen leven overstijgt en een plek waar dat bredere verhaal klinkt en onder de aandacht komt. We hebben het over hoe geloof begint bij de verwondering en dat je van God altijd een nieuwe kans krijgt.

Tot 2017 was Joost predikant van de Nederlandse Kerk in Londen en hij groeide ook op in het buitenland, eerst in Genùve, later in Dakar. Hij studeerde theologie in Leiden en Kaapstad en studeerde af op het verzoeningsproces in Zuid-Afrika. Joost schreef meerdere boeken waaronder ‘Het vrije woord: theologen en opiniemakers in domineesland’ en hij publiceert regelmatig opiniestukken in NRC Handelsblad, De Volkskrant en Trouw. Daarnaast is hij essayist van het Financieele Dagblad.

Meer voeding voor jou

Verder de diepte in

Nieuw hier?