Bosbad oefeningen voor op kantoor
Publicatie
11.04.2023
Leesduur
10 min
Shinrin-yoku (de Japanse naam voor bosbaden) is een vorm van natuurtherapie en een traditioneel gebruik voor Japanse werknemers. Tijdens een bosbad ervaar je het bos, de natuur, door je volledige aandacht bij de vijf zintuigen te hebben. Je dompelt je zo als het ware onder in het bos. DĂĄĂĄr komt dus ook de naam vandaan: bos-bad. Het Japanse woord shinri betekent âbosâ en het woord yoku betekent âbadenâ. Het doel van bosbaden is om de verbinding tussen het bos en jou als beoefenaar te versterken door aandachtig in het bos aanwezig te zijn. Dr. Qing Li is een van de eerste onderzoekers naar de relatie tussen bosbaden en gezondheid en zegt het als volgt: âDe kunst van het bosbaden is de kunst van het verbinding maken met de natuur via onze zintuigenâ.
Voordelen op de werkvloer
In Japan is het heel normaal dat een werkgever de werknemers laat ontspannen in het bos onder werktijd. Dat is niet zonder reden. Er zijn namelijk heel veel wetenschappelijk aangetoonde voordelen van bosbaden. Als je daar meer over wil lezen, bekijk dan eens deze blog.
Misschien gaat het je wat ver om naar het bos te gaan onder werktijd, maar gelukkig kun je tijdens een drukke werkdag ook al veel baat hebben bij oefeningen die geïnspireerd zijn op bosbaden. Voor die oefeningen hoef je niet naar het bos. Een ontspannen moment in de natuur waarbij je met je aandacht bij je zintuigen bent, zorgt er namelijk voor dat je creatiever wordt en je probleem-oplossend vermogen omhoogschiet. Daarnaast zorgt een meditatief bezoek aan de natuur ervoor dat je lichaam en geest beter met stress en (negatieve) emoties om kunnen gaan. In een aantal landen (Schotland, Canada, Japan, de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland en Korea) wordt bosbaden zelfs als officiële behandelmethode voor stress erkend. In Nederland zijn we nog niet zo ver dat de huisarts een bosbad kan voorschrijven, maar je kunt wel zelf aan de slag met bosbad oefeningen.
In dit artikel vind je vijf, op bosbaden geĂŻnspireerde, oefeningen die je tijdens een drukke werkdag kunt gebruiken om rust en inspiratie te vinden. Wil je meer oefeningen? Lees dan ook deel II van dit artikel.
Oefening #1: Microbreak
Een microbreak is een korte pauze van 40 seconden. Richt je blik tijdens die 40 seconden op een natuurlijke omgeving, bijvoorbeeld het zicht op een boom vanuit je raam. Door die 40 seconden pauze te nemen verbetert je gemoedstoestand en verhoog je je prestatie op het werk. Geen groen uitzicht? Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een virtueel groen uitzicht evengoed werkt. Pak er bijvoorbeeld een foto bij van je favoriete natuurgebied of stel een screensaver met natuurbeelden in. Het werkt. Echt waar!
Oefening #2: Natuurgeluiden
Tijdens een drukke werkdag kan het helpen om je favoriete radiozender te vervangen door een afspeellijst met natuurgeluiden. Er zijn op Spotify verschillende soorten geluiden om uit te kiezen: vogels in het bos, regen in de bergen, geluiden uit de jungle of zelfs een onweerstorm. Kies het geluid dat het beste past bij je gemoedstoestand, de plek waar je bent, het weer of het seizoen. Het luisteren naar natuurgeluiden, analoog of digitaal, zorgt er namelijk voor dat je ontspant. Waarschijnlijk merk je dat je hierdoor geconcentreerder en creatiever wordt.
Oefening #3: Seizoenen
De seizoenen spiegelen ons een ritme van opkomen, bloeien, oogsten en rust. Door goede worteling in de winter komt een boom in de lente gezond tot bloei. Daardoor kunnen de vruchten in de zomer en de zaden in de herfst optimaal ontwikkelen. Dit ritme kun je ook toepassen op jezelf, als manier om je verbinding met de natuur te ervaren. Het kan je helpen om de data waarop een seizoen energetisch van start gaat in je agenda te zetten. Vaak is de energetische startdatum van een seizoen (de datum waarop het seizoen aan het opkomen is) net wat eerder dan de meteorologische startdatum. Wij hebben de data alvast op een rij gezet voor je. Energetisch begint de lente begint op 6 februari, de zomer op 6 mei, de herfst op 6 augustus en de winter op 6 november. Wil je meer weten over de energie van de seizoenen? Beluister onze podcasts over de maanden hier.
Oefening #4: Observeer
Een bekende meditatieoefening uit het boeddhisme is om oordeelloos te kijken. Op die manier gebruik je je zintuig âzienâ, zonder dat je hoofd er van alles van moet vinden. De oefening is als volgt: vind een object dat niet door de mens gemaakt is en neem 5 minuten de tijd om hier oordeelloos naar te kijken. Kun je dit doen zonder woorden te geven aan wat je ziet? Als er woorden in je opkomen, laat ze dan rustig los en richt je aandacht opnieuw op het object. Hoe was het om 5 minuten lang aandachtig te kijken? Saai misschien, in het begin? Of heb je verscholen pracht kunnen ontdekken? Een mooie bijkomstigheid is dat deze oefening ontspannend op de hersenen werkt.
Oefening #5: Eet met aandacht
Tijdens een drukke werkdag kun je de neiging hebben om je eten snel naar binnen te werken. Dat is zonde, want een maaltijd is een kans om aandachtig bij je zintuigen stil te staan. Neem daarom eens de tijd om iets te eten of drinken en daar met je volle aandacht bij te zijn. Hoe ruikt het? Voelt het warm of koud? Welke texturen en smaken kun je ontdekken? Kun je merken hoe lastig het is om iets langzaam te nuttigen? Lukt het je wel, dan bouw je als snel op een simpele manier een meditatief momentje in. Daarnaast is dit ook een hele gezonde manier van eten, omdat het je spijsvertering voorbereidt op het verwerken van de maaltijd.
Verdieping
Ben je geprikkeld? De bovenstaande opdrachten zijn een selectie uit de kantoor kaarten set van onze bosbad teamkit. Met deze kit kan je als team zelf aan de slag met bosbaden en natuurverbinding; op een hele laagdrempelige manier. Het mooiste? Naast alle welzijnsvoordelen zorgt een gevoel van natuurverbinding er ook voor dat mensen meer klimaat-vriendelijk gedrag vertonen. Kijk voor meer alle voordelen van de bosbad teamkit op deze pagina.