Het natuurlijk ritme - Januari 2025
Marcel Tjepkema
Publicatie
06.01.2025
Leesduur
5 min
Als je deze longread leest, dan is het inmiddels januari; de start van het nieuwe begin, het nieuwe jaar. De maand januari loopt energetisch gesproken van ongeveer vier januari tot ongeveer vier februari. Volgens de seizoen-indeling die wij aanhouden is januari de laatste volle maand van de winter. In februari start de energetische lente. Eigenlijk is er niets belangrijker om te onthouden dan dat. In januari gebeurt er al van alles, maar het werkelijke nieuwe begin wordt pas zichtbaar vanaf februari. Je leert er meer over in deze longread.
Liever luisteren? Onderaan deze longread vind je de podcast.
Winterslaap
Op het diepste niveau gaat het in januari over rust en opbouw van energie. De maand januari is eigenlijk (nog) de tijd van de winterslaap. De (jouw) levenskrachten – jouw scheppende krachten – zijn volop in opbouw. Het is alleen nog verborgen onder de aarde en heeft simpelweg tijd en ruimte nodig. Dat betekent natuurlijk niet dat het leven stopt in januari. Je staat niet stil. Ook in januari moet je gewoon opstaan, naar je werk, kinderen naar school brengen, enzovoort. Alleen als het gaat om vernieuwing en (nieuwe) groei in je leven en werk, dan ben je in januari nog niet in staat om echt iets te doen.
Natuurlijk ritme
Wat je moet weten is dat het leven en werken in het ritme van de seizoenen is gebaseerd op het feit dat ieder levend wezen drie fasen van leven kent: een expansiefase, een contractiefase en een stiltefase. Je kunt ook zeggen: ’alle levende wezens hebben een periode waarin ze uitdijen, groeien en zichtbaar naar buiten gaand groter worden. Dan volgt een periode van naar binnen keren, contractie. En na de periode van contractie is er een periode van stilte’. Dat gaat dus over een normaal levensritme. De wetmatigheid is dat stilte alleen komt als er sprake is geweest van contractie en nieuwe expansie komt eigenlijk alleen na stilte. Anders niet.
Seizoenen
In het ritme van de seizoenen gaan de lente en de zomer over groei. De herfst en de winter gaan over naar binnen keren. En de periode tussen kerst en Driekoningen is de fase van stilte. Die periode wordt ook wel de twaalf heilige nachten (of etmalen) genoemd. In die twaalf dagen en twaalf nachten - in die stilte - ontstaat als het ware de mal die de blauwdruk vormt voor het komende jaar. Het is de opmaat naar het nieuwe jaar.
Langzame opbouw
We komen nu dus net uit de stiltefase, die we hiervoor beschrijven. Het kan je helpen om het natuurlijke ritme een aantal keren voor jezelf te herhalen of te visualiseren. Als je dat namelijk een aantal keren doet, dan zul je merken dat je als vanzelf in de sfeer van januari komt. De ontdekking is vaak dat januari nog veel meer over rust, stilte en langzame opbouw (lees: opstarten) gaat dan we denken of dan we gewend zijn. Vaak doen en willen we in januari al direct van alles, maar eigenlijk gaat dat in tegen wat het leven van ons vraagt.
Ademhaling
De sfeer van januari is nog praktischer te maken met behulp van de ademhaling. Je kunt het natuurlijke levensritme van hierboven namelijk ook terugvinden in het ritme van de in- en de uitademing. De inademing is de periode van expansie, de uitademing is de periode van contractie en de periode van stilte is de fase tussen de in- en de uitademing. Er is dan even helemaal niets. Probeer nu eens de volgende oefening:
Kijk of je met aandacht je ademhaling kunt volgen. Je ademt met aandacht in, dan adem je met aandacht uit, weer in, enzovoort. Probeer vervolgens – als je dat een tijdje hebt gedaan –langer stil te staan bij het moment tussen de uitademing en de nieuw inademing. Dus je volgt de inademing… Dan adem je uit… En na die uitademing is het even stil. Het kan je helpen om dat een aantal tellen vast te houden. Eerst acht tellen en dan bijvoorbeeld en tien tellen. De stilte na de uitademing is overigens het moment waarin je contact krijgt met je werkelijke essentie, je levensstroom. En vanuit deze stilte komt er een nieuwe inademing. Dat is de les.
Probeer nu de ademhaling langer te maken. Stel je voor dat de uitademing nu je lichaam verlaat via het punt onder aan je staartbeen, 30 tot 40 meter de grond in. Daarna beweegt het zich vanuit dat diepe punt in de grond weer omhoog. De nieuwe ademhaling stijgt dus op en komt hoger en hoger en hoger en stijgt weer op tot het punt onderaan je staartbeen. Pas als de ademhaling daar is, adem je fysiek in. Januari is als de ademhaling die opkomt en zich naar je staartbeen toe beweegt. Het is de fase tussen de diepe stilte vanuit het punt die in de grond en de nieuwe fysieke inademing. Of, iets anders gezegd: er komt al van alles op, maar je ademt nog niet in. Die fase start pas in februari.
Leven en werk
De vraag in januari is hoe je met dit proces omgaat in je leven en werk. Wat doe je in de fase die we beschrijven? Het antwoord is dat het vooral belangrijk is dat we begrijpen dat januari gaat over de opbouw van ‘het nieuwe’, van nieuwe krachten, van nieuwe groei en expansie. De zaadjes in de grond gaan nu ontkiemen. Probeer hier in januari ruimte voor te maken, zodat de zaadjes zich in hun eigen tempo en op hun eigen manier kunnen ontwikkelen.
Langzaam
Probeer in januari langzaam op te starten en probeer rustig, sterk en geduldig af te wachten. Doe vooral dingen die je geen moeite kosten, waarmee er geen moeilijkheden kunnen ontstaan èn overhaast ook niets. Als je te vroeg in actie komt of als je te vroeg met een idee of samenwerking aan de haal gaat, dan zul je zien dat je kracht te kort komt of dat het idee nog niet goed genoeg is. En dat is zonde van alle energie. Bovendien kun je hard vallen, als de basis niet goed is.
Obstakels
Januari is overigens ook de maand dat je vaak te maken krijgt met obstakels, hindernissen en moeilijkheden. Die zijn (bijna) niet te vermijden en dat heeft een reden. In deze tijd hebben alle obstakels een hoger doel. In de Chinese filosofie wordt dit mooi gezegd: ‘als je in een hindernis terecht bent gekomen, weet dan dat je daar vanwege een hoger doel in terecht bent gekomen’. De hindernis ‘dwingt’ je om iets te leren over jezelf. Probeer in januari op zo’n manier naar moeilijke situaties te kijken. Waarom kom jij juist deze obstakels, hindernissen en moeilijkheden tegen? Herken je ze? Kom je ze vaker tegen?
Terugtrekken
En als je merkt dat je weerstand tegenkomt, dan is het wijs om je terug te trekken. Bij het terugtrekken zoek je de hulp van vrienden of mensen die je goed gezind zijn. Of je raadpleegt een onpartijdig iemand. Het contact met anderen is er niet om samen de moeilijkheden te overwinnen. Je gaat niet samen de strijd aan. Het contact is belangrijk omdat deze mensen je kunnen helpen de situatie te aanvaarden en je verzet op te geven. Je kunt niets forceren in januari en op deze manier word je ‘gedwongen’ om echt stil te staan en de werkelijkheid, het hoe en waarom, van je situatie onder ogen te zien.
Langzaam aanlopen
De samenvatting van januari is dat je moet proberen om langzaamaan te lopen. Zie dat als een schuine lijn die beetje bij beetje omhooggaat. Je bent nu aan het begin daarvan. Het is dus niet een steile lijn van hele snelle groei. En als dit je lukt, dan ben je bezig om iets te vestigen dat niet meer weggaat, dat blijvend is. Als je toch te snel gaat, dan is de kans groot dat je in september hard ‘valt’. Dat gaat ook over ideeën, concepten, samenwerkingen, enzovoort. Start langzaam op. Langzamer dan je (ooit) gewend bent, zonder dat je stil hoeft te staan.
Tot slot. Deze periode is ook mooi om je rustmomenten in je agenda te zetten. Hoe moeilijk ook, kun je (minimaal) een moment, een uurtje, paar uur, een halve dag, per week besteden aan rust, stilte en of iets dat je echt inspireert? Zet dat in je agenda tot ongeveer juni. Je zult echt zien dat het leven en werk daar lichter en fijner van worden.
Geboeid? Mail ons
Natuurlijk is er nog veel meer te vertellen over deze maand en is het goed om jezelf voor te bereiden op de rest van het jaar. Daar zijn verschillende vragen voor. Als je hier meer over wilt leren, stuur dan een bericht naar info@clubgroeneveld.nl. Je krijgt dan de uitgebreide reflectie toegestuurd.
Heb het goed in januari.
Ook te beluisteren via: